xcounter
#

Рашисти не можуть "забетонувати" оборону Сватове, а ЗСУ активізували ще один контрнаступ на несподіваному напрямі

7894
Ситуація на фронті у районі Сватове, за даними DeepState
Ситуація на фронті у районі Сватове, за даними DeepState

ЗСУ продовжують утримувати стратегічну ініціативу та схоже розпочали знову розкочувати оборону противника на двох протилежних напрямах

Після звільнення Лиману Збройні Сили України почали переходити до наступного етапу операції на цьому напрямі, який може бути навіть ще "цікавішим".

Справа в тому, що командування РФ на цій ділянці, яке схожещо змінюють завдяки випадковому генератору чисел, не встигає вибудувати нову лінію оборони на рубежі річки Красна у районі Сватове. А до речі саме це місто є одним з ключових на півночі Луганської області з логістичної точки зору для рашистів.

Читайте також: Данія, Німеччина та Норвегія "скинулись" майже на дивізіон нових САУ для ЗСУ

Як пише один з учасників спільноти "Інформаційний Спротив" Костянтин Машовець рашисти змогли витягти з Лиману лише окремі частини угрупування, мова йде про 1,5-2 "зведених батальйони" - рештки від 752-го мотострілецького полку, 13-го та 14-го загону БАРС, тактичної групи 208-го стрілецького полку 2-го АК.

Важливо, що вони відходили "по шляху найменшого спротиву", тобто на Кремінну, яку тримають дві БТГр 21-ої мотострілецької бригади розтягнуті у 20 км ділянці відповідальності між Кремінною та Ямполівкою.

Ситуація на фронті у районі Кремінної
Ситуація на фронті у районі Кремінної за даними DeepState

Але, як пише оглядач, зараз основний тягар наступу українського війська буде припадати трохи північніше: "ЗСУ продовжують просуватися західніше Маліївки, а також безпосередньо з Куп'янського плацдарму вздовж дороги Н-26 у загальній дирекції Піщане - Нова Тарасівка". Паралельно з цим йдуть бої у районі Борове.

Ситуація на фронті у районі Борове
Ситуація на фронті у районі Борове за даними DeepState, а також озвучені оглядачем напрями активності ЗСУ

Таким чином цілком "читається" наступна фаза контрнаступу ЗСУ, яка буде направлена на Сватове з наміром відрізати угрупування рашистів, яке все ще намагається утриматися на лінії річки Оскіл.

А за інформацією Костянтина Машовця, після "планового виходу" з Ізюма та "зрівняння фронту" у Лимані, разом зі "спаленням" командуванням РФ численних резервів, сили противника у цьому напрямі доволі обмежені.

Зокрема фактично 160-км ділянка фронту від кордону з РФ до Сіверського Донця з півночі на південь прикрита, якщо брати відносно боєздатні сили армії РФ у цьому районі, 6-7 БТГр зі складу 3-ої та 144-ої мотострілецької дивізії, які мають поточну чисельність на рівні 30-40%. Ще 4-5 БТГр зі складу 1-ої танкової армії перебувають у тилу після виходу з під Куп'янська та Ізюма, але кількість техніки в них може становити до 30% від штату.

армія рф

З боку Defense Express зазначимо, що скоріш за все саме з "танкових" БТГр ворог буде формувати "пожежну команду", докидаючи до них всі інші наявні "зведені батальйони", які відходили з оточень, а також направляти до них всі свіжі "маршеві" поповнення. Не виключено, що й цими силами ворог буде намагатися перехопити ініціативу спробами власних контрударів.

Важливо, що паралельно ЗСУ, поки ще за офіційно не підтвердженою інформацією, активізували наступальні дії на південному напрямі. Зокрема за неофіційними джерелами удар завдається на північному фасі плацдарму рашистів на правобережжі у районі Херсона.

Хрещенівка Херсонська область
У мережі вже є фото з Хрещенівки, Херсонської області

Мова йде про напрям Золота Балка - Новоолександрівка - Дудчани, і якщо інформація відносно цього вірна, то тогді ЗСУ здійснюють операцію фактично вздовж Дніпра. Більше того, це знову елемент розкачування сил противника на двох максимально віддалених напрямах.

Ситуація на фронті півдні
Ситуація на фронті півдні за даними DeepState, а також непідтверджений напрям активності ЗСУ

Також цей напрям можливо вважати доволі несподіваним через те, що останні активності ЗСУ проходили у районі Костромки, Брускинське та Давидового Броду на західному фасі плацдарму, а також безпосередньо на напрямі Херсону.

У випадку прориву ЗСУ на цьому напрямі формується можливість обходу позицій армії РФ у умовному трикутнику Велика Олександрівка - Архангельське - Нововоскресенське. Але, попри наявність повідомлень від рашиських "воєнкорів" у стилі "без паніки", поки залишаємо цей напрям без додаткового висвітлювання.

Читайте також: Кремль сконцентрував мобілізацію на "російських" регіонах: замість якутів та калмиків на забій погнали росіян