xcounter
#

Нігерія хоче купити у РФ Т-90 і напевно це останній клієнт на російську техніку, якщо це взагалі не "хитрий план"

Т-90МС
Т-90МС
9548

Намір Нігерії закупити Т-90 виглядає, як максимально дивний крок країни й цілком може бути лише хитрим "маневром" у торгах з інших постачальником бойових машин

Нігерія нібито хоче замовити російські танки Т-90, бо прихід хунти у сусідньому Нігері призвів до появи більш ніж реальної загрози війни.

Як повідомляє Military Africa, саме таке бажання було висловлено нігерійською делегацією під час виставки озброєння "Армия-2023", яка проходила під Москвою з 14 по 20 серпня.

Читайте також: Українські бійці розрізають касетні боєприпаси, щоб зробити скиди для дронів: чому до ідеї з CBU-100​ треба повернутись

Т-90МС
Т-90МС

Але головне питання - вибір джерела такого посилення. Бо це має призвести до, як мінімум, охолодження відносин із Заходом. Але країна цілком може бути націлена на таку спірну покупку. Хоча альтернатив де взяти озброєння у короткостроковій перспективі та ще й за відносно малі кошти, які може собі дозволити ця країна, дуже мало, вони є вигляді Китаю.

Більше того, Нігерія вже реалізує оновлення власних бронетанкових сил китайською технікою. У 2020 році країна закупила понад 6 китайських танків VT-4, які відображені у Military Balance. Водночас деякі джерела зазначають, що їх кількість вже становить 30 одиниць.

VT-4
VT-4

Зазначимо, що танковий парк Нігерії складається з близько 100 Т-55, певна кількість яких не у боєздатному стані, 41 Т-72 у різних версіях, а також таким раритетом, як Vickers Mk 3.

Також Нігерія має відносно негативний досвід закупівлі російського озброєння у вигляді вертольотів Ми-35. Укладений у 2016 році контракт на постачання цих вертольотів на практиці призвів до отримання лише шести бортів у 2019 році з 12 замовлених, а загальна кількість переданих наразі складає лише 10 одиниць. І про те, що контракт досі не виконаний у повному розмірі у РФ визнали, щоправда, у власному стислі, назвавши це "успішним частковим виконанням".

Ми-35 Нігерія
Ми-35 Нігерії

Тобто факторів, чому Нігерія не буде закуповувати російські Т-90 об'єктивно більше ніж на користь цього сценарію. Хоча і його не варто виключати.

Водночас часом під час закупівлі озброєння використовуються елементи прояву фіктивної цікавості до продукції конкурентів, щоб збити ціну на потрібне озброєння. Тобто насправді за публікацією та "інтересом" нігерійських військових може стояти бажання купити додаткові китайські VT-4. Бо банально така закупівля точно не призведе до охолодження відносин із західними партнерами цієї країни, як це було б у випадку закупівлі озброєння у РФ.

Читайте також: Рашисти зранку 27 серпня здійснили найбільш дивну атаку крилатими ракетами з Ту-95МС за весь час