xcounter
#

Можливостей для наступного контрнаступу у ЗСУ поки немає, але є інша стратегія перемоги - RUSI

11267
Україна має міцно сісти в оборону (всі фото: ЗСУ)
Україна має міцно сісти в оборону (всі фото: ЗСУ)

Окрім причин провалу контрнаступу 2023 року, а також висновку, що в оглядовій перспективі спроби №2 не буде, у RUSI детально розписали альтернативну стратегію

Royal United Services Institute (RUSI), який є авторитетним британським інститутом оборонних досліджень, випустив звіт щодо причин провалу українського контрнаступу 2023 року.

Цей звіт був написаний у співпраці з Генштабом ЗСУ і з боку Defense Express можемо лише порадити ознайомитись з повним звітом об'ємом 48 сторінок, а не з фрагментарним перекладом вступної частини. Для зручності додаємо його у кінці публікації.

Читайте також: Ізраїль спочатку заявив про списання своїх Patriot, тепер про F-16 Barak 1, але далі є нюанс

Водночас ключовим, якщо дивитись не на події річної давнини, а у найближче майбутнє є те, що у звіті прямо вказано, що для України "відновлення наступальних операцій у найближчому майбутньому нежиттєздатне".

Чому так - детально розписано на 48 сторінках звіту. Коротко у двох абзацах: літом 2023 року Сили оборони України сконцентрували 12 бригад на 30 км ділянці фронту проти шести полків в глибокій обороні. Але він фактично одразу був приречений, бо покладався на швидкий прорив оборони й активну маневрову фазу, як під час офензиви на Слобожанщині, яка стала "ідеальним штормом" через розрідженість сил окупантів.

зсу

Водночас несподіванки для ворога не вийшло через витік секретної інформації з США з планами ЗСУ, проведенням Кремлем масової мобілізації, бетонуванням ворожої оборони та відтягуванням часу наступом на Бахмут силами зеків. На це наклалась недостатня допомога партнерів, блокування передачі певних видів озброєння США (касетних боєприпасів та ATACMS). А саму наступальну операцію здійснювали некомплектні та мало підготовлені бригади.

У поточних реаліях, коли у ЗСУ для будь-яких активних дій не вистачає озброєння для 14 бригад умовного резерву, коли ворог продовжує штурмувати та все одно спирається на потужні лінії оборони, коли він не має браку людських ресурсів й поки досі блокується використання деяких видів озброєння на повну дальність - ще один контрнаступ буде лише невдалим дублем.

зсу

Водночас у RUSI зазначили, що поки йде накопичення необхідних ресурсів для наступальних дій Україна використовує стратегію завдання максимальних втрат РФ, як на полі бою, так і у тилу. Бо здатність Кремля продовжувати агресію спирається на її фінансові резерви, які йдуть на оплату військам та випуск озброєння та військової техніки.

Саме тому, необхідно завдавати далекобійні удари по підприємствах та інфраструктурі, які є генераторами доходів російського бюджету. Ці удари мають йти поряд з продовженням посилення санкцій проти РФ з боку західних країн. Паралельно з цим необхідно стимулювати серед громадян РФ недовіру до рубля, з метою розгону інфляції, а загалом - до Кремля й місцевих влад шляхом демонстрації наочної вартості війни для росіян.

І поки ці кроки реалізуються необхідно набирати війська, відповідно їх оснащувати, готувати значно довше та якісніше з урахуванням реалій поля бою та готовності діяти у чіткій взаємодії на загальнобригадному та корпусному рівні.

Також докладаємо повний текст звіту RUSI:

Читайте також: РФ у цьому році хоче укласти контракт на два великі десантні кораблі проєкту 11711