xcounter
#

РФ у цьому році хоче укласти контракт на два великі десантні кораблі проєкту 11711

4822
РФ у цьому році хоче укласти контракт на два великі десантні кораблі проєкту 11711

Станом на сьогодні у РФ побудували два кораблі цього проєкту, і ще два було закладено у 2019 році

Російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що до кінця цього року планується укласти контракт на будівництво третьої пари великих десантних кораблів проєкту 11711, який буде зроблено у модернізованому варіанті.

Нагадаємо, що великі десантні кораблі проєкту 11711 типу "Иван Грен" розроблені "Невским проектно-конструкторским бюро" і є подальшим розвитком кораблів проєкту 1171 "Тапир".

Читайте також: РФ дала Північній Кореї матеріали і документацію на виробництво ракет KN-23 для ударів по Україні, і це не все

Спершу в рамках цієї серії рашисти хотіли побудувати шість кораблів, згодом ця кількість була зменшена до двох. Головний корабель "Иван Грен" було закладено ще у грудні 2004 року, передача флоту планувалася на 2008 рік, але через проблеми проєкт заморозили.

Зрештою, його спустили на воду аж у 2012 році, а ще через шість років, у 2018 його передали замовнику. Другий корабель "Петр Моргунов" будувався швидше - його було закладено у 2015, спущено на воду у 2018, замовнику судно передали у 2020 році. Обидва кораблі входять до складу 121-ї БрДК північного флоту.

Власне, з цими двома кораблями варто згадати цікаву історію, коли попри те, що вони фактично призначені для проведення десантних операцій, у 2021 році російські пропагандисти стали говорити про ці кораблі як про "чудо-зброю" для ведення мінної війни на морі, визнавши таким чином, що не зможуть застосувати свої новітні десантні кораблі за прямим призначенням.

Попри те, що спершу у РФ хотіли обмежитися двома корабялми, у 2019 році було закладено ще два ВДК, "Владимир Андреев" та "Василий Трушин", але за зміненим проєктом — збільшено водозаміщення до 8000 тонн (у порівнянні з 6600 тонн у попередніх кораблях, відповідно збільшена можливість з перевезення десантників, техніки тощо. Змінена надбудова і також внесені інші зміни.

Раніше Defense Express розповідав про те, що не так із заявою РФ про завершення докового ремонту човна "Ростов-на-Дону", пошкодженого Storm Shadow.

Читайте також: РФ будує новий патрульний корвет проекту 22160 замість потопленого корабля "Сергей Котов"