xcounter
#

Росіяни визнали, що не зможуть застосувати свої новітні десантні кораблі за прямим призначенням

3081
Великий десантний корабель проекту 11711, фото ілюстративне
Великий десантний корабель проекту 11711, фото ілюстративне

Російські пропагандисти стали говорити, що кораблі водозаміщенням понад 6 тисяч тонн та розраховані на 300 морпіхів – це насправді їх "чудо-зброя" у веденні мінної війни на морі

Військово-морський флот Російської Федерації має в своєму строю два новітні великі десантні кораблі проекту 11711, "Иван Грен" та "Петр Моргунов", що належать до складу Північного флоту РФ. Такі кораблі мають водозаміщення 6600 тонн, та в теорії можуть брати на борт до 300 морських піхотинців, до 12 танків чи до 36 бронетранспортерів.

Логічно припустити, що такі кораблі РФ будувала для проведення десантних операцій на значній відстані від місця базування. Але чомусь російська пропаганда почала говорити про кораблі проекту 11711 як таку собі "чудо-зброю" для ведення мінної війни на морі.

Читайте також: Звук проти безпілотника: що у Києві думають про нову російську "Атаку-Шорох"
Великий десантний корабель "Петр Моргунов" проекту 11711, фото ілюстративне

Російське ТАСС видало публікацію, в якій із посиланням "на джерело в кораблебудівній галузі" йдеться буквально про те, що великі десантні кораблі можуть брати на борт "сотні морських мін", та "закривати" не тільки будь-які протоки, але й навіть "цілу морську акваторію" у водах Світового океану.

Цікаво, що автори ТАСС вирішили зробити уточнення, що мовляв "не володіють офіційним підтвердженням інформації", описаної вище. Але далі – дописали, що про можливість постановки мін із кораблів проекту 11711 йшлось у програмі "Военная приемка" на пропагандистському ресурсі "Звезда" Міноборони РФ. (Пропагандистські ресурси РФ - ще те "задоволення", однак послатись на першоджерело необхідно для дотримання об'єктивності)

У відкритому доступі є цей випуск пропагандистської програми "Военная приемка", присвячений кораблям проекту 11711, і там справді йде мова про те, що із таких кораблів можна ставити морські міни.

Більш того, автори цієї програми вперше заявили, що корабель "Петр Моргунов" був залучений для проведення навчань "Запад-2021" в акваторії Балтійського моря. Досі такої інформації не було у відкритих джерелах даних, і тут нюанс в тому, що участь цього корабля у навчаннях була доволі обмежена – "Петр Моргунов" виконав висадку дивізіону ППО на причали звільненого від "умовного противника" порту, та і все на цьому.

Великий десантний корабель "Иван Грен" проекту 11711, фото ілюстративне

Тобто – "Петр Моргунов" зміг виступити хіба що як транспортний корабель, який по якимось причинам не придатний для висадки морського десантну на необладнане узбережжя.

І схоже, що фрустрація від такої обставини і стала "стимулом" для російських пропагандистів говорити, що кораблі проекту 11711 – це "чудо-зброя" для мінної війни на морі, а не "ядро" для оновлених амфібійних сил ВМФ РФ.

ВМФ РФ має отримати ще два великі десантні кораблі проекту 11711, для яких ще потрібно "імпортозамістити" силові установки
Читайте також: РФ провела уже 25-ий пуск МБР "Булава", призначеної для озброєння підводних крейсерів "Борей"