xcounter
#

РФ дала Північній Кореї матеріали і документацію на виробництво ракет KN-23 для ударів по Україні, і це не все

57364
РФ дала Північній Кореї матеріали і документацію на виробництво ракет KN-23 для ударів по Україні, і це не все

Обидва диктаторські режими мають тривалу історію співпраці по ракетним технологіям, але це поки що не отримувало відповідної реакції

Українські фахівці вивчили уламки північнокорейських балістичних ракет KN-23, які РФ використовувала для ударів по інфраструктурі України на початку 2024 року. Проведений аналіз показав, що як мінімум окремі елементи цих ракет північні корейці виготовляли із використанням сировини та технічної документації, отриманої від Росії. Що в свою чергу демонструє реальний ступінь взаємодії між Росією та КНДР у сегменті ракетних технологій.

Хоча наведені вище дані можуть виглядати сенсаційно, насправді історія співпраці між Москвою та Пхеньяном по ракетам налічує вже буквально кілька десятків років, просто це поки що не отримало належної реакції.

Читайте також: Як виробляють F-16: скільки на рік, технологічні цикли, коло постачальників та інші деталі від Lockheed Martin
Елементи, які підтверджують використання російських технологій і матеріалів у виробництві північнокорейських ракет KN-23

Як деталізує в своїй публікації британський RUSI, у випадку з ракетами KN-23, якими російські окупати били по території України, були зафіксовані наступні деталі:

  • при виробництві маршового двигуна до KN-23 використовуються російські технологічні рішення по поворотному капоту, на що вказують відповідні кільцеві канавки;
  • маркування, яке було нанесене на деякі елементи ракет KN-23, вцілому відповідає російським стандартам, а саме "Единой системе конструкторской документации", ГОСТ 2.113-75 "Групповая и основная конструкторская документация";
  • аналіз хімічного складу матеріалів показав зокрема, що корпус паливного бака маршового ступеня ракети виготовлений з російської сталі марок 12Х2НВФА, 19Х2НВФА, 21Х2НВФА та23Х2НВФА, а газодинамічні рулі ракети – із вольфрамового сплаву російської марки 9, котрий активно використовується промисловістю РФ.

Аналіз проводили спеціалісти Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України (ЦНДІ ОВТ ЗС України)

Елементи, які підтверджують використання російських технологій і матеріалів у виробництві північнокорейських ракет KN-23

Наведені вище дані можуть і не виглядати сенсаційними, якщо пригадати той факт, що Північна Корея отримує ракетні технології від Москви ще з радянських часів. Тут, наприклад, можемо пригадати, що північнокорейська оперативно-тактична ракета KN-02 є копією "Точка-У", а північнокорейські ракети Hwasong-5 та Hwasong-7 є копією радянського ОТРК "Ельбрус", він же "Скад".

Але є нюанс, що за офіційною легендою КНДР отримала такі ракети для копіювання від Єгипту та Сирії, хоча навряд чи ці дві країни могли би самостійно, без відома Москви, передавати зразки по цим ракетам.

Балістична ракета морського базування Р-27, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ба більше – без відповідної уваги та реакції Заходу й так пройшла історія про те, як Росія допомогла Північній Кореї створити повноцінну балістичну ракету середньої дальності (БРСД), прикриваючись програмами "мирного космосу".

Якщо коротко, то історія виглядала так: у 1990-х роках РФ та КНДР домовились про створення ракети-носія на базі балістичної ракети морського базування Р-27 (остаточно зняті з озброєння ВМФ РФ у 2000-х роках), але по факту в північних корейців після 2010 року з’явилась хіба що власна БРСД під індексом Hwasong-10 або Musudan, підозріло схожа на ту саму Р-27, котра морського базування.

Північнокорейські Hwasong-10, фото ілюстративне, джерело - militaryphotos.net
Читайте також: Фінляндія збиралась робити свою колісну САУ, а тепер її цікавить CAESAR NG