xcounter
#

Кремль погрожує вивести флот на захист "Північного потоку-2": що це означає для України

15198
Свої заяви РФ обгрунтовує начебто постійною загрозою від літаків та кораблів військово-морських сил Польщі
Свої заяви РФ обгрунтовує начебто постійною загрозою від літаків та кораблів військово-морських сил Польщі

В свою чергу, погрози Кремля вкладаються в наступну тенденцію: поклади енергоресурсів на шельфах морів та морські енергетичні об’єкти стають зоною активних військово-морських операцій. І наша країна має це також враховувати при розвитку національних військово-морських сил

Кремль вирішив погрожувати світу мілітаризацією Балтійського моря, а точніше – акваторії навколо інфраструктури "Північного потоку-2". Російський "Интерфакс" оприлюднив заяву екс-начальника головного штабу ВМФ РФ адмірала у відставці Віктора Кравченко.

"Достатньо буде сил Балтійського флоту, щоб забезпечити безпеку "Північного потоку-2". Перш за все, мова про надводні кораблі. Якщо хтось буде загрожувати, наші кораблі зможуть зробити декілька попереджувальних пострілів, і цього буде досить", - відтворило ЗМІ заяву екс-начальника головного штабу ВМФ РФ.

Читайте також: Велика Британія починає "гібридну війну" проти РФ на морі: в хід йдуть гідрографи та підводні дрони
Судна, задіяні в роботах по будівництву "Північного потоку-2"

Як завжди водиться у подібних випадках, Кремль вирішив виправдати свої погрози про майбутні наступальні дії начебто прямою воєнною загрозою від країн НАТО інфраструктурі "Північного потоку-2".

Наприклад, як пише російський "Интерфакс", 28 березня на відстані однієї милі від трубоукладального судна "Фортуна" з’явилась "неопізнана субмарина", котра начебто могла привести до аварійного ушкодження трубопроводу.

В строю польських ВМС є лише одна субмарина - Orzeł, що належить до радянського проекту 877 Kilo, і котра уже прослужила 35 років

Наступного дня, 29 березня цього року, як стверджують росіяни, у цьому ж районі виконував маневри неназваний бойовий корабель польських ВМС, що начебто має тактичний номер 823.

При цьому, як пише російський "Интерфакс", навколо зону прокладання трубопроводу "Північний потік-2" регулярно виконує польоти польський патрульний літак М-28В1 Rbi.

Патрульний літак М-28В1 Rbi - це польська "адаптована" ліцензійна копія літака Ан-28

Погрозу Кремля вивести Балтійський флот для начебто захисту інфраструктури "Північний потік-2" можна розцінити одразу із декількох сторін.

З однієї сторони, таким чином РФ блефує і намагається створити нову "точку напруженості" в Балтійському регіоні.

З іншої сторони, РФ так намагається компенсувати власну військову слабкість відносно сил НАТО в Балтійському регіоні.

Польські ВМС демонструють силу своїм російським опонентам

Наприклад, як розповідав Defence Express, 3 березня цього року військово-повітряні сили США провели успішні навчальні атаки ударних літаків F-15E, оснащених ракетами JASSM. Ціллю цієї навчальної атаки були війська РФ в Калінінградському анклаві. Наступного дня – аналогічну навчальну атаку провели два стратегічні бомбардувальники B-1B, для перехоплення котрих РФ змогла підняти лише один винищувач Су-27.

Велика Британія 12 березня цього року надіслала в акваторію Балтійського моря оперативну група військово-морських сил Великої Британії, котра складалась із фрегатів HMS Lancaster, HMS Westminster і танкера RFA Tiderace. І цей наряд сил не надто поступався усім головним надводним силам Балтійського флоту РФ – один есмінець проекту 956 "Настойчивый" та два фрегати проекту 11540 "Неустрашимый" і "Ярослав Мудрый".

При цьому, фрегати Балтійського флоту РФ також використовує для операцій і в акваторії Середземного моря

З третьої сторони, погроза Кремля вивести бойові кораблі на захист "Північного потоку-2" - цілком вкладається в тенденцію, що саме надводні (чи підводні) енергетичні об’єкти стають головною зоною для військово-морських операцій у світі.

Наприклад, Туреччина розбудовує свої військово-морські сили за концепцією "Блакитна Вітчизна", котра передбачає не просто гегемонію Анкари в Східному Середземномор’ї, але й також – контроль над енергоресурсами, що знаходяться на шельфі цієї акваторії.

Туреччині для цієї мети слугують не лише надводні та підводні сили національних ВМС, але й також - уславлений комплекс Bayraktar TB2

В свою чергу, Ізраїль замовив поставку в Німеччині чотирьох своїх найбільших кораблів – корветів типу Sa`ar 6 саме для захисту шельфу власного побережжя Середземного моря, з тим щоб налагодити власний добуток енергоресурсів у цій зоні.

Також – маємо приклад, коли в січні цього року США проголосили санкції

проти Китайської національної офшорної нафтової корпорацію (CNOOC): потужності цієї китайської енергокомпанії використовували ВМС КНР для своїх "гібридних" операцій в акваторії Південно-Китайського моря.

КНР поки що не наважився у повній мірі застосувати військово-морський флот для втілення агресивних планів в акваторії Південно-Китайського моря

Найголовніший висновок, який випливає із цієї історії для України: наша держава має розбудовувати такі військово-морські сили, котрі будуть здатні не просто протистояти Чорноморському флоту РФ, але й також - ефективно контролювати значні площі акваторії Чорного й Азовського морів, котрі багаті на поклади енергоресурсів.

Перший корвет за турецьким проектом Ada Україна має отримати до 2023 року
Читайте також: Новий сценарій війни між Росією та НАТО: актуальні висновки шведського аналізу