xcounter
#

Як так вийшло, що Канада дала ЗСУ лише вісім Leopard 2, а до Латвії уже готова перекинути 15 таких танків

33498
Відправка першого із чотирьох Leopard 1 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади
Відправка першого із чотирьох Leopard 1 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади

Можливо, для нашої країни з’явилось додаткові можливості для підсилення в рамках "танкової коаліції" від союзників

Міноборони Канади планує, що до осені 2023 року перекине ескадрон в 15 танків Leopard 2A4M CAN і 35 допоміжних машин до Латвії в рамках своїх зобов’язань по НАТО. Наскільки це є вагомою цифрою, можемо порівняти не тільки з тим, що на початок 2022 року збройні сили Канади мали загалом "на папері" 82 танки типу Leopard 2, з яких однак левова частка в 42 одиниці Leopard 2A4 використовуються "для навчальних цілей", фактично як мішені.

Але й також з тим, що на початку лютого 2023 року Канада в рамках "танкової коаліції" змогла виділити для України вісім Leopard 2A4, і також, у березні цього року - кілька "інженерних танків" Bergepanzer 3, теж по-своєму важливих для нашого контрнаступу.

Читайте також: Бундесвер до 2031 року має купити стільки снарядів, скільки армія РФ може відстріляти за тиждень
Завантаження канадського Bergepanzer 3 в Ан-124 "Руслан" для відправки в Україну, 19 березня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Насправді, на початок цього року для канадської армії виділити для ЗСУ навіть чотири боєздатні західні ОБТ було вершиною можливостей. Бо із усіх наявних 20 танків Leopard 2A6M і 20 танків Leopard 2A4M боєздатними були лише 15 машин. У канадських військових не було просто стимулу займатись системно питанням боєготовності свого бронетанкового парку що після завершення "Холодної війни", а особливо – після виводу канадського контингенту з Афганістану в 2011 році.

Бо Канада після цього вважала, що перед нею більше не буде викликів, які вимагатимуть застосування танків на полі бою, відповідно – майже усі свої Leopard 2 після виводу контингенту з Афганістану канадські військові поставили на зберігання, фактично в строю перебували лише 20% від наявних "на папері" танків, а їх технічна готовність підтримувалась "канібалізмом запчастин" з інших машин. Детальніше про це Defense Express розповідав в одній із своїх публікацій.

Канадські Leopard 2A4 під час навчань MAPLE RESOLVE у травні 2017 року, фото - Canadian Army Today

Водночас, схоже, що за минулі півроку збройні сили Канади системно зайнялись відновленням боєздатності своїх танків. Висновок про це можна зробити хоча б з такої логічної редукції: якщо канадські військові уже змогли зібрати 15 боєздатних Leopard 2 для відправку в Латвію, значить їм уже вдалось відновити як мінімум кілька машин.

Схоже, що тут виникає чергове "вікно можливостей" для підсилення України в рамках "танкової коаліції" від країн Заходу. Бо, наприклад якщо Канада системно зайнялась "інвентаризацією" свого бронетанкового парку, то можливо що в канадських військових знайдеться кілька "зайвих" Leopard 2A4, які можна буде використати не як "мішені", а як "донори комплектуючих" для ЗСУ.

Відправка першого із чотирьох Leopard 1 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади
Читайте також: Контракти на виробництво західної зброї в Україні можуть бути підписані вже найближчими місяцями