xcounter
#

Бундесвер до 2031 року має купити стільки снарядів, скільки армія РФ може відстріляти за тиждень

3330
PzH 2000 бундесверу ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
PzH 2000 бундесверу ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наповнення снарядних арсеналів досі є проблемою для деяких країн, які дають допомогу для ЗСУ

Журналісти німецького видання Spiegel з опорою на власні дані стверджують, що на даний момент на складах бундесверу залишилось всього 20 тисяч фугасних снарядів калібру 155-мм, однією з причин такого "виснаження" складів є зокрема військова допомога для ЗСУ.

За поточними вимогами НАТО німецьке військо має збільшити власні запаси снарядів на 210 тисяч снарядів з тим, щоб цього було достатньо на 30 діб інтенсивних бойових дій. І щоб вкластись в цю вимогу, Міноборони Німеччини має закупати щороку хоча б по 30 тисяч артилерійських боєприпасів.

Читайте також: Lockheed Martin розглядає можливість відкриття в Україні центру для обслуговування та опанування F-16
PzH 2000 бундесверу та комплект 155-мм снарядів, фото ілюстративне, джерело - IMAGO/Sven Eckelkamp

На даний момент Міноборони Німеччини зосередилось на тому, щоб прискорити темп уже наявних закупівель.

Для чого, зокрема, німецьке оборонне відомство планує представити бюджетному комітету Бундестага 9 контрактів на придбання боєприпасів загальною вартістю 25 мільйонів євро.

Але водночас, німецьке Міноборони також планує подовжити до 2026 року дію існуючої рамкової угоди з концерном Rheinmetall на поставку боєприпасів, і заодно укласти додатковий контракт на 16 тисяч снарядів загальною вартістю 118 мільйонів євро.

Поки що виглядає так, що бундесвер поки що не зможе набрати необхідний оборот, аби поповнювати свої запаси снарядів в темпі 30 тисяч одиниць на рік.

Але й наскільки відносно малою можна вважати цифру в +210 тисяч артилерійських боєприпасів до 2031 року, можна навести таке порівняння – за офіційними даними Міноборони України, лише за минулий тиждень армія РФ на Сході відстріляла 277 тисяч боєприпасів під час 5800 обстрілів. З чого випливає, що німецький бундесвер планує за кілька років придбати лише стільки снарядів, скільки російські війська відстрілюють за тиждень боїв.

Що заодно вкотре ілюструє, наскільки суттєвою досі є проблема накопичення боєприпасних арсеналів для країн, які зокрема постачають військову допомогу для ЗСУ.

PzH 2000 бундесверу та комплект 155-мм снарядів, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Тисяча БМП CV90 для України: у новітній версії MkIV контракт може обійтися аж у 10 млрд доларів