xcounter
#

Як перевага дронів та ЗРК ворога можуть змінити використання вертольотів у сучасній війні

6930
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

Чи є спосіб, як можна "подружити" між собою безпілотники та гелікоптери в сучасних умовах

В умовах повномасштабної війни РФ проти України роль вертольотів на полі бою доволі неочікувано звузилась до "насипання" по ворогу некерованими реактивними снарядами з кабрування, на що вплинули два значні фактори.

Тут ми говоримо зокрема про щільність засобів протиповітряної оборони, яка примушує буквально "притискатись" до землі армійську авіацію обох сторін, та про засилля безпілотників різних типів на полі бою. Щоб описати цей стратегічний парадокс, у Defense News вжили таку метафору - "вістря списа перетворилось на засіб підтримки вздовж всієї лінії фронту".

Читайте також: F/A-18, F-16 та Eurofighter взяли участь в імітації повітряного бою в небі над Румунією
Ка-52 з Х-39 (ЛМУР)

Щоб описати глибину цієї проблеми, автори видання навели такий приклад – за підрахунками IISS, російські окупанти на полі бою в Україні втратили орієнтовно 40% від наявної кількості ударних вертольотів Ка-52. Що в свою чергу стало окремою ілюстрацією по тому, наскільки звузилась роль бойових гелікоптерів в умовах повномасштабної війни Росії проти нашої країни.

Але з іншої сторони, практика показує, що навіть з такого концептуального тупика певний вихід знайти можна. Наприклад, ті самі росіяни пішли на інтеграцію керованих ракет ЛМУР, вони ж "Изделие 305" або Х-39 на деякі варіанти Ка-52 та Ми-28 з тим, щоб збільшити дальність удару цих гелікоптерів та заодно максимально вивести їх із зони ураження засобів армійської ППО наших військ.

Крім того, російські окупанти також намагаються вдосконалювати тактику використання ударних вертольотів на полі бою з тим, щоб мінімізувати можливі втрати та збільшити ефективність використання.

Ми-28НМ з ракетою ЛМУР, ілюстративне фото довоєнних часів

В цьому ракурсі для України та країн Заходу проговорюються такі варіанти. Для початку – інтеграція далекобійних керованих ракет з тим, щоб збільшити удару для вертольотів. Також серед можливих варіантів – "ув’язка" в єдине ціле гелікоптерів та безпілотників з тим, щоб за рахунок ефекту синергії збільшити результативність використання обох видів озброєння.

Висновок в цій публікації виглядає так - "питання навіть не в характеристиках сучасних вертольотів, а у тому, як ми їх будемо використовувати на полі бою".

Раніше Defense Express писало про те, що Китай задумався, чому РФ втратила майже 300 вертольотів, але вирішив, що в нього "все гаразд".

Читайте також: Україна могла отримати від Хорватії навіть 40 гаубиць Д-30, не кажучи вже про два Ан-32Б