xcounter
#

Україна могла отримати від Хорватії навіть 40 гаубиць Д-30, не кажучи вже про два Ан-32Б

15469
 Отриманий від Хорватії Ан-32Б авіації ДСНС, фото - Planespotters.net/Chris Lofting
Отриманий від Хорватії Ан-32Б авіації ДСНС, фото - Planespotters.net/Chris Lofting

Ця балканська країна поставила цікавий перелік допомоги нашій країні, де заявлена неочікувана номенклатура

В публічному просторі циркулює інформація про те, що Україна отримала від Хорватії в якості військової допомоги два транспортні літаки Ан-32Б, один із яких уже "засвітився" із опізнавальними знаками авіації ДСНС. Можливо, це була найбільш незвичайна форма допомоги нашій країні, бо до цього моменту ще не було епізодів, коли транспортні літаки виробництва "Антонова" наші структури отримували від "третіх сторін".

Але портал Army Recognition в своїй публікації стверджує, що Україна від Хорватії отримала значно ширший перелік військової допомоги, і там фігурують не менш незвичайні статті поставок.

Читайте також: Можна поставити компактний лазер на танк, щоб "сліпити" дрони, тим більш уже є відповідна база
Отримана від Хорватії М-46 в строю ЗСУ, 2022 рік, фото - АрміяInform

До цього моменту вже було відомо, що Україна отримала від Хорватії 14 вертольотів Мі-8, 15 гармат М-46 калібру 130 мм та певну кількість реактивних мінометів Rak. А тут стверджується, що Хорватія також передала Україні навіть 40 гаубиць Д-30 калібру 122 мм, певну кількість протитанкових ракет, 35 тисяч автоматів Zastava M70, 5 тисяч штурмових гвинтівок FN FAL, певну кількість крупнокаліберних кулеметів та патронів до них, неназвану кількість ПЗРК "Игла" та "Стрела-2" із власних запасів.

Крім того заявляється, що хорвати із власних запасів постачали для наших військових шоломи, бронежилети та іншу амуніцію. Ну й також – що Хорватія виділила свої гроші на оплату певної кількості 155-мм снарядів для України через фонд Європейського оборонного агентства.

Весь цей перелік допомоги було виділено нашій країні в 2022-2023 роках.

Zastava M70

Є також коротка і цікава історія служби цих двох Ан-23Б в строю авіації Хорватії. Обидва ці літаки були придбані у 1995 році, та використовувались в багатьох місіях по розгортанню хорватської армії, в тому числі закордоном.

У 2009 році в один із хорватських Ан-32Б під час повернення з Афганістану влучила блискавка, але літак зміг сісти без жодних ускладнень, що лише підкреслює високий рівень надійності цих транспортників. У 2012 році обидва хорватські Ан-32Б були поставлені на зберігання, бо місцеве Міноборони не знайшло гроші на їх капітальний ремонт.

Із 2014 року хорвати шукали потенційних покупців на ці літаки, але в підсумку ці транспортники "перекочували" таки до України. "Засвічений" в строю авіації ДСНС Ан-32Б із номером "36 синій" в строю хорватських ВПС мав бортовий номер "727".

Читайте також: Україна має тотальний дефіцит зенітних ракет - про FPV-дрони проти БПЛА тепер говорять на найвищому рівні