xcounter
#

Італія стає новою авіаносною державою, Середземне море перетворюється на поле "гонки озброєнь"

2659
Флагман італійського флоту Cavour зможе брати на борт до 15 винищувачів п’ятого покоління
Флагман італійського флоту Cavour зможе брати на борт до 15 винищувачів п’ятого покоління

Країни Середземномор’я прагнуть посилити свій контроль за покладами енергоресурсів у регіоні, і також – проектувати силу в проблемних регіонах Близького Сходу

Для початку, розповімо про таку новину. Як пише портал Defence News, флагман військово-морських сил Італії – легкий авіаносець Cavour в цьому місяці прийме на борт перший літак F-35B, що має увійти до складу його авіагрупи.

До початку 2022 року мають прибути ще чотири такі винищувачі, а загалом – Cavour розрахований на авіагрупу в 15 літаків F-35B, Італія придбала в США 30 таких палубних винищувачів.

Читайте також: США розмістили в Гібралтарі атомну субмарину типу Ohio із МБР на борту: скільки їм летіти до Кремля?
У березні цього року італійський флагман Cavour провів перші випробування по прийому та злету літаків F-35B

На перший погляд, темпи та обсяги поставок палубних літаків 5 покоління для Італії можуть здаватись напрочуд помірними, навіть з поправкою на пандемію коронавірусу, котра суттєво ускладнює роботу інтернаціональних ланцюжків виробництва та поставок різного роду озброєнь.

З іншої сторони, варто поглянути на ширший контекст: Італія стане ще однією країною, котра у водах Середземного моря зможе виконувати бойові операції за допомогою палубної авіації, навіть якщо для досягнення повної готовності знадобиться декілька років.

Поки що легкий авіаносець ВМС Італії Cavour виконує роль універсального десантного корабля, зокрема - приймає на борт американські конвертоплани MV-22B Osprey

Давайте пригадаємо. Як розповідав Defense Express, 23 червня цього року британська авіаносна група на чолі з кораблем HMS Queen Elizabeth, котра зараз перебуває у водах Середземного моря, почала завдавати повітряні удари по об’єктам ІДІЛу в Іраку, за допомогою літаків F-35B.

Британські F-35B летять бомбити цілі ІДІЛу в Іраку

Defense Express також розповідав, що Туреччина має амбіції отримати авіаносний флот, який би дозволяв проектувати силу далеко за межі Середземного моря, тому для початку - Анкара хоче перетворити свій корабель TGG Anadolu на легкий авіаносець-носій ударно-розвідувальних БПЛА, та й застосовувати такий корабель в тому ж Середземномор’ї.

TGG Anadolu як перший легкий авіаносець ВМС Туреччини має стати до строю у 2021 році

Звісно, країни, що мають свої інтереси в Середземномор’ї намагаються проектувати силу й за допомогою інших родів.

Наприклад, Defense Express розповідав, що військово-морські сили Туреччини протягом 25 травня – 6 червня цього року провели найбільші за свою історію навчання Denizkurdu-2021. Основні елементи цих навчань – проведення десантних операцій в Егейському морі, взаємодія безпілотних систем та "класичних" військових кораблів.

Туреччина докладає зусиль, щоб встановити свою гегемонію в Східному Середземномор'ї

Defense Express також розповідав, що із 7 по 15 червня цього року відбулись навчання Falcon Strike 21, учасниками яких були країни НАТО та Ізраїль. Головний елемент цих навчань - США, Велика Британія, Італія та Ізраїль відпрацювали ведення спільних операцій над Середземним морем за допомогою своїх літаків F-35.

Винищувачі F-35 США, Великої Британії та Ізраїлю летять в складі однієї формації

Врешті, зараз Ізраїль повів свою "корветну програму", по будівництву чотирьох корветів Sa`ar 6, і мета такої програми -–контроль родовищ енергоресурсів на ізраїльському шельфі Середземного моря.

Тут також можемо пригадати, що наприкінці червня цього року РФ у Середземному морі провела навчання, основна суть яких – імітація атаки на британську АУГ на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth.

Російські бомбардувальники Ту-22М3 із крилатими ракетами Х-32

Але тут по суті Кремль за допомогою своїх бомбардувальників Ту-22М3 з ракетами Х-32 та дизель-електричними субмаринами із "Калибрами" намагався "розставити прапорці", аби інші гравці "геополітичної гри" не стали втручатись у ситуацію в Сирії.

Для такого "розставляння прапорців" в Середземномор'ї РФ використовує і великі надводні кораблі Чорноморського флоту РФ

Але загалом можемо стверджувати – Середземне море стало новим полем для гонки озброєнь країн Європи, Азії та Близького Сходу, і ціль такої гонки – контроль за покладами енергоресурсів у регіоні та проектування впливу на "чутливі регіони" того ж Близького Сходу.

По суті, йдеться про певне "перезавантаження" Європейської цивілізації, інтеграція з котрою так палко потрібна нашій країні та нашому народу.

Британський есмінець HMS Defender та голандський фрегат HNLMS Evertsen виходять із Чорного моря у Середземне, щоб далі виконувати свої призначені завдання
Читайте також: Новий "Карабах" Путіна: Альянс України і Туреччини змусить Кремль поступатися у Криму