xcounter
#

НАТО та Ізраїль спільно підготують свої F-35 до групових повітряних боїв

593
Головна мета – перевірити, як в реальному бою зможуть взаємодіяти між собою винищувачі 4 та 5 поколінь
Головна мета – перевірити, як в реальному бою зможуть взаємодіяти між собою винищувачі 4 та 5 поколінь

Це відбудеться в рамках навчань Falcon Strike 21, що триватимуть до 15 червня цього року

В Італії стартували навчання військово-повітряних сил країн НАТО Falcon Strike 21, котрі триватимуть з 7 по 15 червня цього року, учасниками котрих стали США, Велика Британія та сама Італія. Про це йдеться в публікації порталу Defence24.

Кількість задіяних літаків та військовослужбовців для проведення Falcon Strike 21. Але зате відома інша важлива деталь – НАТО спільно з Ізраїлем готуються до ведення повітряних боїв, осердям яких стануть саме винищувачі 5 покоління.

Читайте також: "Арктичний виклик": НАТО відпрацьовує "композитні" повітряні бої
Ізраїль прагне посилити свою оборонну взаємодію з країнами Середземноморського регіону

Власне, першою "родзинкою" цих навчань стала саме участь Ізраїлю, котрий вперше відправив для участі в польотах над Європою свої винищувачі 5 покоління F-35i – шість літаків. До цього моменту ізраїльські F-35 поза межами своєї країни були задіяні лише для нанесення ударів по цілям в Сирії та Іраку

Друга "родзинка" - інші країни-учасники навчань також виставили для участі свої винищувачі п’ятого покоління: якщо детальніше, США та Італія використовуватимуть F-35A, Корпус морської піхоти США та Велика Британія використовуватимуть F-35B.

Дозаправка британського F-35B та італійського С-130 під час навчань Falcon Strike 21

При цьому як один із злітних майданчиків буде використано британський авіаносець HMS Queen Elizabeth, котрий нині продовжує перебувати в Середземному морі.

І таким чином, учасникам навчань випала непересічна нагода відпрацювати ведення повітряних боїв між групами винищувачів 5 покоління, і також – як же на практиці організувати технічне обслуговування значної кількості таких літаків.

Літаки F-35 та F-16 на одному з летовищ в Італії під час навчань Falcon Strike 21

Паралельно, учасники Falcon Strike 21 матимуть також попрактикувати і взаємодію між бойовими літаками 4 та 5 поколінь: відомо, що США для проведення навчань залучили літаки F-16C, Італія - F-2000, Eurofighter Typhoon, Tornado та розвідувальні Gulfstream G550.

Досі винищувачі Eurofighter Typhoon були основним інструментом повітряних операцій НАТО. Схоже, F-35 стануть наступниками в цій ролі
Читайте також: Рішення проти керованих ракет: комплекс захисту літаків ВТА від НВФ "Адрон" пройшов держвипробування (відео)