xcounter
#

Фактор Білорусі: Лукашенко готовий розмістити ядерну зброю РФ та перетворює країну на плацдарм

Епізод з навчаннь "Запад-21"
Епізод з навчаннь "Запад-21"
1506

У можливій відкритій агресії Російської Федерації проти України тепер необхідно враховувати фактор Білорусі

Падіння у "кремлівський капкан" самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенко значною мірою розширює перелік загроз для нашої країни. В Мінську вже заявили, що у випадку війни РФ з Україною, Білорусь буде на стороні Кремля.

Щобільше, Лукашенко, який вже назвав анексований Крим частиною РФ, пригрозив, що готовий розмістити російське ядерне озброєння на території Білорусі та проведе спільні навчання поблизу кордону з Україною. Все це створює нові та доволі вагомі загрози, які Defense Express вирішив детально розібрати.

Читайте також: Рєзніков говорить, що за місяць до кінця року ДОЗ виконаний лише на 85% від плану

Новий фланг

Ще декілька років тому можливість повномасштабного вторгнення російських військ з території іншої країни належала до категорії "ймовірно". Але тепер - це цілком реальний сценарій наступу на будь-який ділянці 1000-км українсько-білоруського кордону.

На мапі з вірогідними напрямками ударів противника, яку у листопаді передав ЗМІ керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, вже була окреслена загроза з боку Білорусі.

Наступ РФ мапа
Опублікована у інтерв'ю Буданова виданню Military Times мапа

Проте на початку грудня Олександр Лукашенко заявив: "якщо Росія опиниться перед агресією з боку України, ми у найтіснішому зв'язку - економічно, юридично, політично - будемо з Росією… Я робитиму все, щоб Україна стала нашою. Вона наша Україна, там народ наш. Це не емоції, це моє тверде переконання".

Окрім того, він пригрозив і "паливною блокадою", бо, мовляв, близько 30% імпортного палива в Україні - білоруське.

Лукашенко Кисельов
Ці заяви були зроблені під час інтерв'ю головному пропагандисту Кремля - Кисильову

І тепер можливість участі в російській агресії і білоруської армії в Києві, як заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не виключається та розглядається "на дуже серйозному рівні".

Тобто до 94,3 тисячі військових армії РФ зведених у 41 батальйонно-тактичних груп, які перебуваються у постійній бойовій готовності, можливо додавати і сили, які Мінськ готовий направити на війну проти України.

Лукашенко
Лукашенко під час спільних з РФ навчань "Запад-21"

Варто зазначити, що загальна чисельність збройних сил Білорусі становить 65 тисяч, з яких близько 45 - військовослужбовці. Водночас Лукашенко заявив, що цілком можливе збільшення армії ще на 5 тисяч, мовляв, якраз для "забезпечення безпеки південного напряму".

Також самопроголошений президент Білорусі повідомив про домовленість з Путіним провести найближчим часом навчання поблизу кордону з Україною. Мова йде про два етапи маневрів у найближчі два-три місяці.

Запад-21
Один з епізодів навчань "Запад-21"

Наступна ж заява Лукашенко вже викликала напруження у Євросоюзі та НАТО, бо вона торкнулась можливості розміщення ядерної зброї РФ на території Білорусі. За його словами, якщо ядерна зброя США опиниться у Польщі, а це один зі сценаріїв у зв’язку зі зменшенням американського контингенту в Німеччині, то Мінськ дасть "зелене світло" Кремлю.

"Я запропоную Путіну повернути ядерну зброю до Білорусі... Ми домовимось, яке. Та ядерна зброя, яка буде найефективнішою ось при такому зіткненні. Ми ж на території Білорусі готові до цього. Я як дбайливий, вибачте, господар нічого не зруйнував. Усі "сараї" стоять на місці", - заявив Лукашенко.

До речі під "сараями" він мав на увазі комплекси базування та старту для міжконтинентальних балістичних ракет "Тополь". Як виявилось, "всі майданчики, на яких стояли "Тополі", крім одного, повністю збережені і досі готові до використання".

Крона Тополь мбр
Комлекс "Крона" для МБР "Тополь"

Враховуючи ці заяви, цілком імовірним є значне логістичне спрощення розміщення на території Білорусі комплексів "Іскандер", включно з версією під крилату ракету "Калібр", з ядерними бойовими частинами.

Одночасно з цим Лукашенко повідомив, що готовий розмістити й російські системи протиповітряної та протиракетної оборони С-400 та С-500. А також нагадав, що білоруська та російська ППО вже з’єднанні у єдину систему.

С-400
Звісно, якщо РФ розмістить у Білорусі ядерну зброю, то "прикриє" її своїми найновішими комплексами ППО

Також варто нагадати, що у листопаді, Мінськ відкрив небо для регулярних польотів стратегічної авіації РФ. Чим одразу ж скористалися росіяни, провівши проліт над територією Білорусі двох бомбардувальників Ту-22М3, а згодом і Ту-160, які йшли в супроводі білоруських винищувачів Су-30СМ.

Ту-160
Ту-160 у небі Білорусі

До речі це вже викликало відповідну реакцію з боку Збройних Сил України, які посилили протиповітряну оборону на цьому напрямі.

Фактор Білорусі

Таким чином, перед Україною зараз дійсно почав нависати "фактор Білорусі", який полягає у цілком реальному приєднанні Мінська до агресивних дій Кремля проти України.

Серед основних ризиків стоїть участь Білорусії у можливій російській енергетичній блокаді України, яка може полягати не тільки у припиненні експорту палива, а й електроенергії.

Водночас реальність застосування білоруської армії, як ударної сили під час нападу РФ, навряд чи зіграє вирішальну роль. Принаймні більш загрозливим є сам факт розширення зон ймовірних ударів російських військ ще на 1000 км.

Армія Білорусі
Основа сухопутних військ Білорусії - 4 механізовані та 4 ракетно та рекактивно-артилерійські бригади

Проте розміщення у Білорусі ядерної зброї може вивести напругу у Європі вже на абсолютно новий рівень, який буде нагадувати найгарячіші часи Холодної війни.

Все це перетворює Білорусь на відвертий плацдарм російської армії, з якого РФ дуже зручно одночасно "грозити", як у бік України, так і країнам ЄС. І це остаточно закріпить Білорусь, фактично, у якості "федерального округу" Російської Федерації.

На жаль, здається, саме така ціна Білорусі цілком влаштовує Лукашенка, який завдяки Кремлю залишається при владі.

Історична помилка

Наостанок слід звернути увагу на прикру історичну помилку, яку допустив Олександр Лукашенко. Він назвав ситуацію навколо Білорусі - "білоруським балконом", який "хочуть зрізати", щоб він не загрожував Європі.

"Наразі утворився цей балкон, який вони хочуть зрізати, щоб збудувати ось цей санітарний кордон… Вони поки що не знають, як з ним розібратися, бо це не 40-і, початок 40-х років минулого сторіччя. Це зовсім інша ситуація", - сказав Лукашенко, думаючи, що "білоруський балкон" це ситуація станом на 1941 рік під час нападу гітлерівської Німеччини на СРСР.

Лукашенко

Проте насправді в історіографії стосовно 1941 року фігурує "Білостоцький виступ". А "білоруський балкон" - це ситуація на фронті у 1944 році, коли Вермахт нависав над флангом вже майже визволеної України.

Його "зрізали" під час операції "Багратіон", розгромивши групу армій "Центр" та відкинувши гітлерівців з Білорусі, східної Польщі та частини країн Балтії.

Читайте також: Польща готується прийняти перші дві роти танків Abrams, які прикриють кордон з Білоруссю та РФ