xcounter
#

Болгарія закуповує 183 колісних бронемашини Stryker за 1,5 млрд доларів

M1126 Stryker (всі фото: US DoD)
M1126 Stryker (всі фото: US DoD)
2714

Бажання Болгарії закупити американські Stryker більш ніж несподівано, особливо враховуючи їх ціну, яка ближче до гусеничних БМП, але Софія цілком могла скористатися "спецпропозицією" США

Болгарія отримала дозвіл від Агенції з оборонної співпраці США (DSCA) на закупівлю колісних бронемашин Stryker з орієнтовним цінником у 1,5 млрд доларів.

За таку більш ніж значну суму коштів можливо придбати 183 Stryker з додатковим оснащенням, технікою, озброєнням та послугами. Таким чином середня вартість одного Stryker складає 8,2 млн доларів, що перевищує позначку інших машин цього класу.

Читайте також: Вдале полювання на ворожі "Буки" від спецпризначенців "розумними" дронами-камікадзе (відео)
M1126 Stryker

Наприклад, Румунія хоче закупити додаткові Piranha 5, й за умов локалізації виробництва одна машина коштує близько 4,5 млн доларів. А поточна ціна на Stryker ближча до гусеничної БМП, наприклад сучасна шведська CV90 у версії Mk IV, за умов локалізації виробництва, коштує близько 12 млн доларів, на прикладі контракту зі Словаччиною.

Водночас контракт на 183 машини Stryker не передбачає їх локалізацію виробництва й вони будуть виготовлені General Dynamics Land Systems самостійно. А до самого цінника у 1,5 млрд доларів необхідно додати, що зі 183 машин лише 90 будуть у версії M1296 Dragoon, яка класифікується, як БМП.

M1296  Dragoon
M1296 Dragoon

Й загалом замовлення виглядає наступним чином:

  • 90 одиниць M1296 Dragoon - колісна БМП із бойовим модулем з 30-мм автоматичною гарматою
  • 17 одиниць M1126 - БТР з кулеметний бойовим модулем
  • 9 одиниць M1132 - інженерна машина розмінування
  • 33 одиниці M1130 - командна машина
  • 24 одиниці M1133 - санітарно-евакуаційна машина
  • 10 одиниць M1135 - машина РХБЗ

Тобто мова йде про умовний комплект, але він не дотягує за свою численність до уніфікованої американської Stryker brigade - в якій понад 300 машин на цій базі.

M1132 Engineer Squad Vehicle
M1132 Engineer Squad Vehicle

Водночас необхідно зазначити, що інформації про зацікавленість Болгарії у закупівлі Stryker

чи будь-якої іншої машини такого класу не було. Але намір закупити таку кількість машин, тим більше у США, можливо доволі легко пояснити.

Справа в тому, що Болгарія активно допомагає Україні озброєнням, й хоча часом робить це не публічно, але у липні уряд країни офіційно повідомив, що прийняла рішення передати Україні з власних арсеналів одразу 100 БТРів.

А відносно постачання до України озброєння від США діє доволі мотивуюча програма з "ваучерами", які дозволяють за передане озброєння отримати знижку на закупівлю нового американського. Й цілком можливо, що саме такою можливістю й скористалась Софія. Й саме це може пояснити замовлення саме Stryker, а не локалізацію виробництва іншої машини.

Читайте також: Японія планує витратити на оборону 53 млрд доларів за рік і 35% піде виключно на революційну зброю та нові можливості