xcounter
#

​Бої за Карабах стали вироком російським ЗРК: після провалу "Панциря" на черзі С-300 та "Тор"

Для РФ експорт ЗРК - вагома частина бюджету оборонки
Для РФ експорт ЗРК - вагома частина бюджету оборонки
18158

Російська система протиповітряної оборони виявилась безпорадною проти сучасних дронів

Війна за Нагірний Карабах, яка триває вже третій тиждень, має всі шанси стати вироком для російських систем протиповітряної оборони. За допомогою високоточних ударів та безпілотників армія Азербайджану продовжує просуватись вглиб регіону та завдавати великі втрати противнику.

А для вірмен єдиним шансом переломити хід війни стала спроба значно посилити протиповітряну оборону та створити справжній залізний купол над своїми позиціями.

Читайте також: Снаряди для українського секретного танка "Нота" намагались знищити: кому це було потрібно

Зокрема на найбільш загрозливому Фюзулі-Джебраїльському напрямі, де Азербайджан просунувся на 40 км від початкової лінії зіткнення, були розгорнуті зенітні ракетні комплекси "Тор-М2КМ" російського виробництва. Ці комплекси були отримані армією Вірменії у 2019 році та є одними з найновіших ЗРК російського виробництва. Їх випробування були завершені лише у 2018 році.

Тор-М2КМ
Тор-М2КМ Вірменії

Загалом, "Тор-М2КМ" є модернізацією радянського "Тору", який був створений перед розвалом СРСР та призначений для захисту від повітряного нападу на тактичному рівні на відстані до 15 км. Головною особливістю комплексу, як запевняють його розробники з "Алмаз-Антей", є його можливість надійно знищувати малорозмірні цілі, зокрема крилаті ракети та дрони, а також великий ступінь цифровізації та автоматизації.

"Комплекс оснащений сучасними обчислювальними засобами і РЛС, що дозволяють виявляти до 144 відміток цілей, одночасно супроводжувати до 20 найбільш небезпечних цілей і забезпечувати одночасне ураження чотирьох з них... Весь процес бойової роботи повністю автоматизований, людина лише вибирає для знищення першу з 10 цілей, запропонованих йому машиною, яка береться машиною на автосупровід, інші 3 цілі, що знаходяться в секторі 30°, машина знаходить автоматично і теж бере на автосупровід, вже без участі людини. По готовності пуску ракет командир чотири рази натискає кнопку "Пуск"... Таким чином, всі чотири повітряні цілі знищено", - описують роботу "Тор-М2КМ" розробники.

Тор-М2
"Тор-М2" в армії РФ розглядається, як надійний засіб прикриття позицій С-400

Проте міноборони Азербайджану повідомило про ліквідацію одразу трьох "Тор-М2КМ". У результаті, противник залишився без прикриття від повітряного нападу, а армія Азербайджану взяла під контроль Фюзулі, а на півдні дійшла до Худаферінского водосховища, від якого до кордону з Вірменією лише 40 км.

І знищення "Тор-М2КМ" ставить під питання реальну бойову ефективність цього зенітного ракетного комплексу на сучасному полі бою. Також маємо нагадати, що саме саме за допомоги "Тор" був знищений Boeing-737 української авіакомпанії МАУ.

Крім того, у районі Карабаху було знищено вже другий ЗРК С-300, який зараз також виробляється російським "Алмаз-Антей". Відповідне відео, зняте за допомогою Bayraktar TB2 було опубліковано 17 жовтня.

.

Судячи з усього для удару по позиції С-300 було використано ізраїльський оперативно-тактичний ракетний комплекс LORA, за допомогою якого раніше був завданий удар по важливому мосту у тилу противника.

У цьому випадку ЗРК С-300, який разом із його модернізацією С-400, є для російської "оборонки" справжньою "візитною карткою", виявився неспроможним виявити та збити БПЛА, який знаходився на відстані, приблизно, 25 км. І це при тому, що дальність знищення цілей для С-300ПС це 75 км. Мало того, С-300 не збив балістичну ракету LORA, хоча саме знищення цілей такого типу є однією з головних особливостей та задач цього ЗРК.

А єдиний достовірний бойовий пуск С-300 завершився доволі спірно. Принаймні на відео не зафіксовано момент вибуху бойової частини.

До того ж негативні результати у Нагірному Карабасі демонструє і російські системи радіоелектронної боротьби. Щонайменше два комплекси "Репеллент" російського виробництва були знищені.

А беручи до уваги досвід бойових дій у Сирії та Лівії, неможливо не згадати результативність ще одного російського ЗРК - "Панцирь". Точніше те, що загальні втрати цих комплексів перевалили за два десятки. Але тоді в Росії виправдовуватися, мовляв, це лише один з комплексів, який не діяв у загальній системі ППО.

Тепер питання реального бойового використання російських ЗРК стало ще більш актуальним, бо у районі Нагірного Карабаху були розгорнуті доволі розвинені вузли протиповітряної оборони, з потужними РЛС та засобами ураження різних рівнів, які ж до того, були прикриті засобами РЕБ.

Читайте також: Азербайджан порахував, що безпілотники "Барьяктар ТБ2" знищили зброї Вірменії на $1 млрд (відео)