xcounter
#

У Вірменії вихваляються збитим Bayraktar TB2, однак докази викликають сумніви в Азербайджану – і ось чому (оновлено)

5422
Bayraktar TB2 добре зарекомендував себе на полі бою, знищуючи ворожу техніку
Bayraktar TB2 добре зарекомендував себе на полі бою, знищуючи ворожу техніку

У Вірменії заявляють, що збили турецький Bayraktar – однак ця інформація може бути фейком

"Сьогодні [йдеться про 19 жовтня – прим. DE] в результаті бойових дій в зоні конфлікту підрозділи ППО Армії оборони збили п’ять БПЛА противника", – про це у своєму акаунті в Twitter заявила прессекретар міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян.

Як доказ речниця вірменського оборонного відомства опублікувала відео, на якому можна ідентифікувати оптико-прицільну станцію – дуже схожу на ту, що встановлюється на турецький безпілотник Bayraktar TB2, який під час війни в Нагірному Карабасі завдав значного клопоту вірменським військовим, танкам та ППО. А саме оптичний модуль CMX 15D, що розробляється канадською компанією L3Harris Wescam (порівняння на фото нижче).

Читайте також: Війна ПТРК: Вірменія показала, як ракета знищує ізраїльський мобільний комплекс зі "Спайками"
Оптико-прицільна станція
Кадр з відео, опублікованого прессекретарем міноборони Вірменії
Оптичний модуль Wescam CMX 15D
Оптичний модуль Wescam CMX 15D

Разом з тим, на відео також можна побачити й частини двигуна – але вони належать не турецькому Bayraktar TB2, а ізраїльському баражуючому боєприпасу IAI Harop.

IAI Harop
Уламки двигуна ізраїльського баражуючого боєприпасу

Отже, фактично єдиним доказом того, що вірмени збили Bayraktar TB2, є відео з оптико-прицільною станцією – і в досить гарному стані. Тому виникає доволі логічне питання – де інші уламки? На це, зокрема, наголошує й турецький експерт з протиповітряної оборони Арда Мевлутоглу.

До речі, цікаво, що інші уламки не показали. Якщо їх було мало, як підвіс міг залишитися в такому стані? Якби залишилися хороші та погані частини крила, чому б їх не показати, це мало б пропагандистське значення", – стверджує в своєму акаунті в Twitter турецький експерт

Як зазначає Мевлутоглу, цей факт, ймовірно, свідчить про те, що продемонстрована вірменами оптико-прицільна станція належить безпілотнику, що був збитий в Сирії чи Лівії. "Відповідь на те, як він потрапив у Вірменію, ймовірно, складається з трьох літер".

ГРУ
Ось, власне і відповідь з трьох літер – "Главное разведывательное управление"

Оновлено 20 жовтня 17:47. Разом з тим, пізніше вірменська сторона продемонструвала фото, яке демонструє, що збитий безпілотник навряд чи може бути сирійським чи лівійським.

Переклад: "Модель камери з дистанційним управлінням турецького бойового БПЛА #Turkish Bayraktar TB2, ураженого засобами ППО #ArtsakhDefenseArmy –CMX-15D, виготовлена в червні 2020 року канадською компанією WESCAM і встановлена на #Bayraktar TB2 у вересні 2020 року. Загальний час роботи 31 година".

Отже, країни продовжують вести війну – як у військовій, так і в інформаційній площинах. І цей приклад показує, що Вірменії вигідно якнайшвидше продемонструвати, що вони таки знайшли свій спосіб протидіяти турецькому безпілотнику – поки той і надалі "кошмарить" вірменську техніку.

Зрештою, Росії також вигідно показати, що турецькому Bayraktar TB2 знайшли протидію – бо безпілотник після свого тріумфу в Сирії та Лівії продовжує знецінювати російську зброю у війні Азербайджану з Вірменією.

Читайте також: ​Без шансів на порятунок: Азербайджан використав квадрокоптери-камікадзе (відео)