xcounter
#

​Без шансів на порятунок: Азербайджан використав квадрокоптери-камікадзе (відео)

Для удару, скоріш за все, був використаний Kargu-2
Для удару, скоріш за все, був використаний Kargu-2
8060

У боях за Нагірний Карабах армія Азербайджану продовжує використання новітніх видів озброєння

Вивід з ладу протиповітряної оборони противника у районі Нагірного Карабаху дозволив армії Азербайджану почати тотальне застосування безпілотників, які тепер масово застосовуються не тільки для знищення бронетехніки, а і живої сили.

На відео, яке було оприлюднено міноборони Азербайджану, зафіксовані системні удари по бійцях на укріплених позиціях, які здійснювались за допомогою баражуючих боєприпасів, малогабаритних високоточних бомб MAM-L та інших видів високоточного озброєння. Маємо попередити, що відео може виявитись вкрай неприйнятним та не рекомендовано до перегляду.

Читайте також: ​Перші уроки війни за Карабах: коли високоточна зброя змінює правила гри

Серед засобів ураження окремої уваги заслуговує використання квадрокоптеру-камікадзе, який зафіксований з сьомої секунди відео. На відео можливо побачити, що маневреності коптера вистачило для того, щоб залетіти прямо у бліндаж.

З огляду на доступну інформацію, скоріш за все, був використаний ударний коптер Kargu-2 від турецької компанії STM. Цей дрон має можливість розганятися до 145 км/год та знаходитись у повітрі до 30 хвилин. Управління коптером здійснює оператор на відстані до 10 км, який може здійснити політ у район цілі, дозбирати інформацію, а потім прийняти рішення щодо завдання удару або повернення на "базу".

Окрім того, цей дрон має розширені можливості автономного використання на основі алгоритмів machine learning, завдяки яким може виявляти, ідентифікувати та супроводжувати цілі самостійно. Також повідомляється про можливість роботи одразу 20 одиниць Kargu-2 у складі одного рою, з обміном інформацією та розподілом цілей. У якості бойової частини використовуються малогабаритні осколково-фугасні, термобаричні та кумулятивні заряди.

Kargu-2
Kargu-2 від STM

Додамо, що ударні коптери Kargu-2, у кількості 500 одиниць, були замовлені армією Туреччини влітку цього року. Скоріш за все, враховуючи більш ніж вдалий досвід використання турецького озброєння, зокрема БПЛА Bayraktar TB2, аналогічне замовлення зробила і армія Азербайджану.

Читайте також: Bronco II: справжня революція в повітрі