xcounter
#

Bronco II: справжня революція в повітрі

Легкий розвідувально-ударний літак від компанії Paramount готовий до служби у небі України
Bronco II:  справжня революція в повітрі
4790

Сьогодні боротьбу з асиметричним противником іноді доводиться вести в складних умовах у віддалених важкодоступних регіонах світу. При цьому виникає цілий комплекс нових багаторівневих завдань, для вирішення яких потрібні спеціальні літаки, а не просто вже існуючі моделі, модернізовані для виконання відповідних функцій.

Bronco II, який спеціально створювався для роботи у важкодоступних і небезпечних регіонах світу, може використовуватися як єдина універсальна платформа для вирішення цілого комплексу різноманітних завдань – від ведення високоточного вогню до повітряної розвідки та бойової підтримки наземних операцій.

За словами члена ради директорів компанії Paramount Айвора Ічіковіца (Ivor Ichikowitz), "Bronco II із самого початку розроблявся як легкий розвідувально-ударний літак, який здатний значно посилити спроможності бійця. Кожен сантиметр цієї машини сконструйований з урахуванням вимог асиметричних операцій, до яких сьогодні вимушено залучаються високотехнологічні збройні сили всього світу.

Читайте також: Повітряні Сили ЗС України будуть закуповувати багатоцільові винищувачі (візія)

Для таких операцій потрібні літаки, які можна легко доставити на місце, і які оснащені засобами для ведення повітряної розвідки та спостереження і надання ближньої авіаційної підтримки наземним підрозділам. Це перший у світі літак, який спеціально створювався для вирішення таких завдань».

Bronco II належить до класу літаків короткого зльоту й посадки (STOL) і може злітати з м’яких ґрунтів, а також частково обладнаних ЗПС. Тому в його конструкції присутні крила високого розташування, а також штовхаючий гвинт.

Крім того, він оснащений шасі, що забирається в повітрі, з поздовжнім важелем головної стійки, яке компанія розробила спеціально для цього проєкту.

Новий літак оснащений кисневим обладнанням, що дозволяє екіпажу працювати на великих висотах.

Крім того, машина вимагає лише мінімального технічного обслуговування, більшу частину якого можна виконувати без використання стаціонарного устаткування. Це забезпечує високий рівень автономності, а отже і можливість тривалої роботи в найрізноманітніших умовах експлуатації.

На світовому ринку Bronco II став популярним завдяки своїй універсальності й можливості використання як "повітряного центру управління".

Ми виходимо на ринок озброєнь і авіаційної техніки з абсолютно унікальним пакетом спроможностей, якого немає ні у кого з наших конкурентів"

Також літак може використовуватися для вирішення таких завдань, як ближня авіаційна підтримка; повітряна розвідка, спостереження і рекогносцировка; збір, обробка, використання, аналіз і передача даних; охорона кордону; передове авіаційне наведення; боротьба з антиурядовими угрупованнями; логістичне забезпечення передових підрозділів; радіотехнічна розвідка; ліквідація надзвичайних ситуацій; патрулювання морських акваторій.

Завдяки своїй гнучкій архітектурі літак може бути адаптований для вирішення найрізноманітніших завдань

Розробка Bronco II вказує на майбутній напрямок у розвитку спроможностей легкої розвідувально-ударної авіації із забезпечення наземних підрозділів ефективною підтримкою з повітря.

Попри свою солідну злітну вагу (3800 кг), а також понад 800 кг корисного навантаження з повними баками, Bronco II легко розміщується в 40-футовому контейнері для транспортування на борту С-130 (один контейнер) або С-17 (два контейнери).

Bronco II має багатофункціональну скляну кабіну, розраховану на двох пілотів. Для забезпечення безпеки членів екіпажу під час роботи в небезпечних умовах в конструкції літака передбачені протипожежна система моторного відсіку; балістична броня; система раннього виявлення та засоби протидії; крісла-катапульти Martin Baker Mk16 або Mk17 (встановлюються за бажанням замовника).

Особливостями Bronco II є штовхаючий гвинт, а також діагональне розташування сидінь пілотів, що забезпечує відмінний огляд, а отже і повний візуальний контроль за навколишньою обстановкою протягом всього польоту, в тому числі й вночі. При цьому важливо, що, на відміну від кабін зі стандартним розташуванням сидінь, повноцінний огляд забезпечений і для другого пілота.

Для зручності пілотів доступ до інформації здійснюється за допомогою сенсорних дисплеїв і стандартної клавіатури QWERTY. Літаком легко керувати за допомогою джойстика зі змінним розташуванням перемикачів в залежності від уподобань користувача.

Замовник Bronco II отримує відмінний літак за прийнятною ціною і з прийнятною вартістю обслуговування

До складу бортового обладнання входять засоби для автоматичної фільтрації, обробки, використання і передачі повномасштабних відеоданих в режимі реального часу, а також аналізу розвідувальної інформації й даних цілевказівки.

На корпусі літака передбачено 19 точок кріплення для різноманітних датчиків, що забезпечує повноцінний круговий огляд як для засобів виявлення, так і бортових озброєнь. У цьому сенсі Bronco II є свого роду гібридом розвідувального літака та ударного гелікоптера.

Завдяки герметичній кабіні літак може підніматися на висоту до 9,5 тис. метрів. Він може баражувати над певним районом протягом більше 2-х годин на відстані 200 морських миль від точки зльоту або 3-х годин на відстані 100 миль при загальній тривалості перебування в повітрі до 4,5 годин.

Унікальною особливістю нового розвідувально-ударного літака є наявність встановленого в нижній частині фюзеляжу змінного контейнера з обладнанням, склад якого можна змінювати в будь-яких комбінаціях залежно від конкретних завдань.

Комплект обладнання знімається і встановлюється менш ніж за дві години й не вимагає подальшого налаштування. Таким чином, з’являється можливість використовувати один і той самий літак для вирішення низки різних завдань, причому без шкоди для його аеродинамічних якостей.

Відкрита архітектура дозволяє протягом всього життєвого циклу літака швидко і з мінімальними витратами встановлювати на нього нові бортові системи, знімні контейнери, вантажі, спеціальне обладнання, озброєння чи засоби виявлення.

Bronco II є єдиним у своєму класі літаком, оснащеним одразу двома відеокамерами (стаціонарна в носовій частині й висувна в модульному контейнері).

Під крилами розташовані по три балкових тримачі, кожен з яких здатний нести понад 227 кг високоточних озброєнь ближньої авіаційної підтримки. Це гарматні й кулеметні установки, ракетні установки, некеровані авіаційні бомби, високоточні снаряди, керовані протитанкові снаряди, а також ракети ближнього повітряного бою. За необхідності дві гармати можна додатково встановити в знімному контейнері.

Paramount має великий досвід серійного виробництва комплектуючих для літаків Boeing і Airbus. Тому дизайн Bronco II повністю розроблений на комп’ютері, а виробничий процес повністю позбавляє необхідності використання паперової документації. Це дозволяє легко інтегрувати новий літак в існуючі системи постачання в будь-якій країні, а також оперативно регулювати обсяги серійного виробництва залежно від попиту.

Завдяки сучасній організації виробничого процесу компанії вдалося досягти значного зниження вартості кінцевого продукту. А якщо взяти до уваги низьку вартість експлуатації, то замовник Bronco II отримує відмінний літак за прийнятною ціною і з прийнятною вартістю обслуговування протягом всього життєвого циклу.

Г-н Ічіковіц зазначає, що "у сучасному небезпечному світі держава повинна забезпечувати стабільність для своїх громадян, підприємств і економік. Для цього потрібно використовувати ті оборонні рішення, які сприяють зміцненню безпеки й економічному зростанню.

В епоху асиметричних конфліктів Bronco II надає унікальний засіб для вирішення військових завдань, для охорони кордонів і патрулювання морських акваторій, для тих служб, яким потрібен розумний, але при цьому ефективний повітряний помічник, що не потребує великих витрат на своє утримання".

В епоху асиметричних конфліктів Bronco II має унікальний потенціал для вирішення різних завдань

Bronco II може збирати, обробляти й передавати розвідувальні дані, координувати дії різних учасників операції, а за необхідності й атакувати виявлені цілі, і при цьому він здатний злітати з віддалених ЗПС у складних і суворих умовах.

Ми постійно вдосконалюємо наш літак для того, щоб ці спроможності були доступні навіть в деяких з найбільш віддалених і небезпечних регіонах земної кулі".

Paramount Group працює на міжнародних ринках вже понад чверть століття. А це означає, що компанія може оперативно реагувати на вимоги конкретних замовників і при цьому поставляти свою продукцію в мінімальні терміни та за прийнятними цінами.

Літак може поставлятися у вигляді машинокомплекту для подальшого складання на території країни замовника

Своєю появою на світовому ринку Bronco II визначив нові стандарти сучасного авіабудування в плані багатофункціональності та універсальності застосування.

Створений спеціально для вирішення триєдиного завдання "find, fix and finish" (виявлення цілі, розрахунок її координат, поширення та використання отриманої інформації для ураження цілі), Bronco II символізує собою справжню революцію в повітрі й надає пілоту небачену раніше перевагу над противником.

Так, за словами А. Ічіковіца, "ми прагнемо пропонувати нашим замовникам найкращі з можливих оборонних рішень. І сьогодні, коли у нас є Bronco II, ми виходимо на ринок озброєнь і авіаційної техніки з абсолютно унікальним пакетом спроможностей, якого немає ні у кого з наших конкурентів".

Читайте також: Командування ПС ЗСУ: Super Tucano розглядався як можлива заміна навчально-бойових літаків