xcounter
#

Азербайджан та Вірменія ведуть прикордонні бої, Баку заявляє про відбиття контратаки Єревану

2351
Бронетехніка армії Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бронетехніка армії Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, на наших очах розгортається спроба обох країн-учасниць "переграти" результати війни за Карабах 2020 року

Прес-служба Міністерства оборони Азербайджану 16 листопада 2021 року станом на 16.31 за місцевим часом заявила, що азербайджанські військовослужбовці відбили контратаку підрозділів збройних сил Вірменії.

До цього прес-служба Міноборони Азербайджану заявляла, що 16 листопада 2021 року підрозділи збройних сил Вірменії об 11.00 за місцевим атакували азербайджанські позиції на Лачинському та Кельджбарському напрямках. Ціль атаки – захопити позиції, які могли би забезпечити вірменам воєнну перевагу над азербайджанцями.

Читайте також: Карабахський ларець: у Азербайджані розсекретили нові подробиці знищення ППО Вірменіі (відео)
Маневри армії Вірменії в березні 2021 року, перші після поразки у війні за Карабах, фото з відкритих джерел

Офіційно, в цьому епізоді втрати Азербайджану склали двоє солдат пораненими, неофіційно – вірмени втратили мінімум 5 осіб полоненими. Міноборони Азербайджану заявляє, що збройні сили Вірменії вели вогонь із мінометів та важкої стрілецької зброї, яке озброєння у відповідь застосовували азербайджанські військові – офіційний Баку не розкриває.

До цього моменту прес-служби Міноборони Азербайджану також заявляла про провокації вірменських військових, які мали місце 14 та 15 листопада цього року на Лачинському та Кельджабарському відтинках. На даний момент, офіційний Баку заявляє, що "спроба офіційного Єревану здійснити провокацію зазнала провалу та краху в оперативно-тактичному аспекті".

Азербайджанський Т-90 під турецьким прапором під час спільних навчань Азербайджану та Туреччини, фото з відкритих джерел

Від офіційних джерел Баку та Єревану не вистачає деталей. Тому автор цього тексту робить свої припущення та висновки, опираючись на "фонові" дані.

Цілком ймовірно, що офіційний Баку в своїй заяві заговорив про крах провокації Єревану "в оперативно-тактичному аспекті" тому, що допускає подальше розгортання цього конфлікту. Прикордонні перестрілки між Вірменією та Азербайджаном тривають уже третій день, і це уже наштовхує на паралелі із "чотириденною війною" 2016 року, що стала своєрідним прологом до війни за Карабах восени 2020 року.

Позиція вірменської артилерії під час війни за Карабах 2020 року, фото з відкритих джерел

Фактичною причиною агресивної поведінки збройних сил Вірменії можна вважати небажання офіційного Єревану виконувати один із пунктів мирних домовленостей, укладених в листопаді 2020 року, а саме – відкриття так званого "Зангезурського коридору", який потрібен Азербайджану для організації сталого транспортного сполучення між "материковою" частиною країни та Нахічеванською автономією.

Азербайджан використав трофейні зенітні установки на шасі МТ-ЛБ, захоплені у вірменської армії, для оснащення своїх частин в Нахічеванській автономії, фото з відкритих джерел

Протягом березня-травня 2021 року політична еліта Вірменії зробила ряд заяв, які уже тоді можна було розцінити як заявку офіційного Єревану на взяття реваншу за поразку, отриману під час війни за Карабах в 2020 році. По суті, Вірменія відкрито просила в РФ допомоги у підготовці до нової війни, про що Defense Express розповідав у своїх публікаціях.

Прем'єр Вірменії Пашинян перестав дратувати Кремль своїми звинуваченнями, що саме комплекси "Искандер" стали винуватцями поразки у війні за Карабах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Само собою, що Азербайджан та інші країни Кавказу весь цей час «не сиділи, склавши руки, натомість – проводили навчання, сценарій яких, очевидно, формувався із очікування нової війни в регіоні.

Наприклад, Defense Express розповідав, що в лютому 2021 року поблизу міста Карс, "чутливого" для Вірменії, військові Туреччини та Азербайджану провели спільні навчання, головна мета яких – відпрацювати ведення бойових дій в умовах зими. Або ж – що у жовтні цього ж року Азербайджан та Туреччина проводили спільні навчання своєї тактичної авіації, відпрацьовували зокрема прорив об’єктової ППО та знищення об’єктів противника.

Літаки Су-25 та МиГ-29 ВПС Азербайджану готуються до польотів, фото ілюстративне

Російські ЗМІ пишуть, що Вірменія уже звернулась за допомогою до Кремля як країна-учасник ОДКБ.

Але схоже, на перебіг майбутнього збройного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном впливатиме зовсім інший фактор, а саме – рішучість Баку застосувати свої збройні сили для того, аби таки "проламати" так званий "Зангезурський коридор".

Bayraktar TB2 під час Параду Перемоги в Баку, грудень 2020 року. Схоже, скоро на рахунку цього безпілотного комплексу будуть нові переможні кампанії, зокрема в регіоні Кавказу
Читайте також: Азербайджан розкрив, як використав у війні за Карабах спецназ своїх ВМС