xcounter
#

Зміна експортних правил у Японії це не лише про ракети для Patriot, а про значно більше, й часом напряму до України

11396
Зміна експортних правил у Японії це не лише про ракети для Patriot, а про значно більше, й часом напряму до України

Нові правила затверджені японським урядом зачіпають й можливість експорту артилерійських боєприпасів, а також пряме постачання до України "оборонного озброєння" та нелетальних компонентів

Японія змінила свої доволі жорсткі правила щодо експорту озброєння вперше з 2014 року, коли взагалі уряд країни скасував ембарго на продаж озброєння взагалі.

Й завдяки послабленням, які були прийняті сьогодні, 22 грудня, Токіо дозволив експорт озброєння, яке було виготовлено за ліцензією до країни-ліцензіара. Саме завдяки цьому цей процес став відомим, бо ці зміни відбулись зокрема й через зацікавленість США у можливості закупівлі в Японії зенітних ракет до Patriot, які там виробляються за ліцензією.

Читайте також: Британці не будуть передавати Україні застарілі Eurofighter Typhoon: їх просто розріжуть
Patiot японія

Але не менш важливо те, як пише Kyodo News, що було дозволено продаж деталей озброєння до країн, які захищаються від агресії, й під цей перелік якраз потрапляє Україна. Головна вимога - ці компоненти не можуть самі по собі бути літальними. Але, наприклад, двигун для винищувача або танка - у межах нових правил. Окрім того, також дозволений до таких країн й експорт "оборонного обладнання".

Також видання зазначає, що загалом сили самооборони Японії мають на озброєнні 79 зразків ліцензованого озброєння та військової техніки, з них 32 - це американське озброєння. У цьому переліку з 79 зразків знаходяться й 155-мм артилерійські боєприпаси, які виробляється за ліцензією від BAE Systems.

САУ Type 19
САУ Type 19

Тобто фактично Японія дозволила експорт 155-мм снарядів до Великої Британії. А це вже означає доволі нелогічний, але працюючий механізм, коли снаряди від країни, що не хоче їх постачати на пряму до України відправляє їх на заміну снарядам, якими країна-донор посилює ЗСУ.

Зрештою це означає включення у загальний механізм підтримки України озброєнням з Японії, яка весь час із завершення Другої світової війни лише накопичувала зброю та стабільно тримала витрати на рівні 0,9-1% від ВВП на оборону. Але враховуючи те, що мова йде про надпотужну економіку, то це показники за останні роки на рівні близько 50 млрд доларів на рік й місце у топ-10, хоч і у кінці.

Але наразі Японія реалізує підвищення витрат на оборону на 1% від ВВП до 2027 року, що означає досягнення показника близько 100 млрд доларів на рік. І це буде приблизно третє місце у витратах після США та Китаю. І цей план поступово реалізується, й на 2024 рік вже затверджено оборонний бюджет у межах 55,9 млрд доларів.

А це означає необхідність "розігріти" виробничі потужності оборонної промисловості й тому послаблення експортних правил, разом із необхідністю у веденні спільних розробок та виробництва озброєння вкрай важливо для самої Японії та усього цивілізованого світу.

Читайте також: Підготовку передачі перших 18 F-16 від Нідерландів вже розпочато