xcounter
#

Невже США роблять так мало ракет до Patriot, що треба просити у Японії

6482
ЗРК Patriot, фото - US DoD
ЗРК Patriot, фото - US DoD

На яку форму підтримки від японців сподівається Вашингтон, і чим це зумовлено

На цьому тижні США та Японія можуть досягнути угоди, в рамках якої "Країна Сонця, що сходить" змінить правила експорту своєї оборонної продукції так, щоб дозволити передачу американцям кількох десятків зенітних ракет японського виробництва до комплексів Patriot.

Очікується, що така схема дозволить США поповнити власний арсенал ППО з тим, щоб стати гнучкішими при поставці додаткових систем та засобів протиповітряної оборони для України. Про це йдеться в публікації The Washington Post з посиланням на власні джерела.

Читайте також: Перехоплювач гіперзвукових ракет повинен з’явитися швидше, ніж планувалося, вважають у США
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Зазначається, що в рамках цієї угоди Японія може передати зенітні ракети типів PAC-2 та PAC-3. Сама "Країна Сонця, що сходить", робить такі ракети за ліцензією від американської корпорації Raytheon. Вартість можливої угоди не розкривається, але автори The Washington Post посилаються на цифру в мінімум 4 мільйони доларів по вартості однієї PAC-3, яку наводить CSIS.

Тут закономірно виникає питання про те, невже США справді роблять настільки мало ракет до Patriot, що їм доводиться просити в Японії. Відповідь тут – справді, роблять настільки мало, що знадобилась зовнішня допомога. І тут ми можемо опиратись на наступні дані.

Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army

В квітні 2023 року стало відомо про те, що Армія США дала контракт вартістю 2,5 мільярди доларів на виробництво додаткових ракет до ЗРК Patriot, строк виконання – до грудня 2029 року. Поверхові підрахунки показували, що в рамках цього контракту американський ВПК мав поставити за 7 років до 625 ракет, із середнім темпом до 89 одиниць на рік.

Водночас, уже в червні 2023 року Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) в своєму блозі розповів, що потужності США дозволяють виготовляти за рік лише 450 ракет до Patriot, із яких 250 – бронюється безпосередньо під потреби американських військових. При цьому потенціал підвищення темпів виробництва впирався у "стелю" до 15-20% на рік.

Раніше Defense Express розповідав про те, що виробництво F-35 може взагалі зупинитись через нагромадження оновлень Block 4 та загальний хаос програми.

Пускова Patriot PAC-3 з ракетами MSE, фото - US DoD
Читайте також: Rheinmetall отримав черговий контракт на боєприпаси, цього разу для однієї з європейських армій