xcounter
#

США вироблятимуть PAC-3 до Patriot мінімум на 15% більше, і цього вистачить не тільки на війну проти Китаю

4605
Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army
Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army

Якщо цей план успішно виконуватимуться, США матимуть вільний запас зенітних ракет, які можна буде передавати Україні

Портал Military Aero Space розповідає, що корпорація Lockheed Martin отримала замовлення від Амрії США на виробництво додаткового обсягу ракет PAC-3 до ЗРК Patriot вартістю аж 2,5 мільярди доларів, виготовити який потрібно до грудня 2029 року.

Яка кількість ракет при цьому має бути виготовлена, і як це може вплинути на арсенали Армії США, зокрема в плані можливостей для підтримки ЗСУ – таких даних нема. Але тут ми можемо провести обчислення самостійно, опираючись ось на такі дані.

Читайте також: Австралійська EOS відзвітувала про другий контракт на постачання бойових модулів до України на 41 млн доларів
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

У відкритому доступі циркулює цифра, що одна ракета PAC-3 саме для Армії США може коштувати орієнтовно 4 мільйони доларів, в той час як вартість на експорт може сягати 10 мільйонів доларів за одиницю. Якщо виходити саме з таких цифр, то виходить, що в наступні 7 років корпорація Lockheed Martin має виготовити для своїх збройних сил орієнтовно + 625 додаткових зенітних ракет до комплексів Patriot із середнім темпом по 89 одиниць на рік.

Американська аналітична установа Jamestown Foundation стверджує, що американський ВПК виготовляє на рік орієнтовно 600 – 650 зенітних ракет усіх типів, зокрема PAC-3 та морських SM-6. Тобто, виходить, очікуваний приріст виробництва ракет до Patriot має скласти мінімум + 15% на рік.

ЗРК Patriot, фото - US DoD

Міжнародний центр стратегічних досліджень (CSIS) в одному із своїх досліджень стверджує, що у разі можливої війни проти Китаю за Тайвань США за 3 тижні конфлікту можуть витратити орієнтовно 400-450 ракет PAC-3 до Patriot, ну і аналогічну кількість зенітних ракет SM-6. Для відновлення такого ракетного арсеналу може знадобитись орієнтовно 2,4 роки.

З цього випливає, що якщо Lockheed Martin виконає замовлення на виробництво додаткових PAC-3, то Армія США може отримати певний запас на випадок війни проти Китаю. Що в свою чергу "вивільнятиме руки" на випадок, якщо буде необхідна додаткова поставка зенітних ракет для зміцнення ППО України.

Пускова Patriot PAC-3 з ракетами MSE, фото - US DoD
Читайте також: Як США збивали балістичні ракети Іраку із ЗРК Patriot в 1991 та 2003 роках, і чим це для нас важливо