xcounter
#

Як США збивали балістичні ракети Іраку із ЗРК Patriot в 1991 та 2003 роках, і чим це для нас важливо

4630
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ми здивуємось, яку прискіпливість проявили американці, аби довести Patriot до найвищого рівня досконалості серед усіх існуючих ЗРК

Україна уже отримала усі обіцяні комплекси Patriot від США, Німеччини та Голландії. Перший дивізіон, за офіційними повідомленнями, уже став на бойове чергування, інші – незабаром. Нашій країні важливо було отримати такі ЗРК не тільки тому, що для систем ППО радянського зразка потрібна заміна, але й також – бо Patriot мають опцію збивати балістичні ракети ворога.

Реально високу ефективність комплексів Patriot у збитті ворожих балістичних ракет показали зокрема операції США проти режиму Саддама Хусейна в Іраку в 1991 році "Буря в пустелі", та в 2003 році – "Свобода Іраку". І цей досвід варто розібрати заново, бо там ми можемо побачити деякі дуже важливі для нас моменти.

Читайте також: Як Су-27 в Ефіопії повоювали проти МиГ-29 Еритреї, і чим ця історія виявилась показовою
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

В рамках підготовки до операції "Буря в пустелі" США та союзники розгорнули 22 батареї на 132 пускові установки для прикриття інфраструктури в Саудівській Аравії, сім батарей (із яких дві ізраїльські) на 48 пускових установок для прикриття інфраструктури безпосередньо в Ізраїлі, та ще чотири батареї (дві від США та дві від Данії) на 26 пускових установок в Туреччині. Загалом – 33 батареї на 206 пускових установок, і так США разом із союзниками готували захист на випадок ракетних атак Іраку, який на той момент мав орієнтовно до 1000 балістичних ракет різних типів, переважно – 8К14 до Р-17 "Ельбрус" та похідних від неї.

На той момент найкращою серед ракет до Patriot, які мали американці, була PAC-2, яка мала «паспортну» ймовірність ураження балістичної ракети на рівні 0,3 – 0,4. Наявна доктрина на той момент передбачала, що для 100%-го ураження цілі потрібно відстрілювати одразу три зенітні ракети, і за необхідності – стріляти не тільки по самій ракеті, але й по її уламкам, які виникли після збиття.

Позиція американського ЗРК Patriot в Ізраїлі під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, фото - Noam Wind/Defense Ministry Archive, джерело - архів Міноборони Ізраїл

Як вказують офіційні дані США, за підсумками операції "Буря в пустелі" у 1991 році комплекси Patriot збили загалом 42 балістичні ракети Іраку, ефективність перехоплення цілей над Саудівською Аравією склала орієнтовно 70%, над Ізраїлем – орієнтовно 40%. При цьому розрахунки комплексів відстріляли орієнтовно 150 зенітних ракет, але це з поправкою не тільки на те, що для ураження однієї балістичної ракети потрібно було три ЗКР, але й також – що частину іракських "Скадів" збити таки не вдалось.

У відкритих джерелах фігурує цифра, що Ірак загалом відстріляв близько 90 балістичних ракет, але значна частина із них або буквально розвалилась в повітрі та не завдала ніякої шкоди, або летіла по траекторії, що не загрожували США та їх союзникам, тому ті "Скади" ніхто не обстрілював.

Позиція американського ЗРК Patriot під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, фото - U.S. Army

Операція "Буря в пустелі" в принципі була моментом тріумфу американського ВПК, зокрема тому, що Patriot став першим у світі комплексом, який на практиці забезпечив протиракетну оборону. Але те, які після того розгорнулись дискусії щодо оцінки ефективності цього ЗРК серед самих американців, нас може здивувати, м’яко кажучи.

Якщо почитаємо публікації тих часів у відкритому доступі, то побачимо, що скептики категорично наполягали на начебто "неефективності" комплексів Patriot. При цьому вони використовували такі аргументи: мовляв 150 відстріляних зенітних ракет на 42 збиті балістичні ракети – це забагато; навіть коли перша в залпі PAC-2 влучала по іракському "Скаду", це не збивало ворожу ракету з траекторії; а якщо збивало – то тоді виходило, що відстрілювати одразу три зенітні ракети було "забагато".

Збитий іракський "Скад" під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, фото - Department of Defense

Оптимісти натомість наполягали, що позитивним став уже сам факт, що Patriot зміг збивати ракети ОТРК "Ельбрус", які в польоті розвивали швидкість до 4 Мах. Також вони наполягали на тому, що на один іракський "Скад" припадало три відстріляні ракети саме тому, що так передбачали існуючі тоді доктринальні документи. А приймати інші, альтернативні рішення в розрахунків Patriot часу не було через інтенсивність контакту з ворожими ракетами, ураження яких відбувалось буквально за 18-20 секунд після відстрілу ЗКР.

З точки зору в 2023 році подібні дискусії можуть виглядати як мінімум дивно. Але схоже, саме вони стали одним із факторів, який в підсумку привів до появи вдосконалених ракет PAC-3 до Patriot, де ймовірність ураження балістичної ракети виросла до 0,6 – 0,8, що були прийняті на озброєння в 2001 році.

Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army

Тому вже в 2003 році під час операції "Свобода Іраку" американські Patriot показали 100% ефективність у збитті ракет ворога. При цьому потрібно розуміти таку арифметику: загалом у тій війні режим Саддама Хусейна відстріляв 21 ракету до комплексів "Ельбрус" та "Луна-М" (західне позначення FROG-7), із них безпосередньо загрожували американцям 14 ракет, і ці всі 14 ракет були збиті, інші 7 – або розвалились в повітрі, або не становили реальної загрози. У тій війні Patriot прикривали лише тилові цілі, тому наприклад знищення літаків ворога взяла на себе безпосередьо авіація США та союзної коаліції.

Такий карколомний шлях пройшов Patriot на шляху до заслуженої репутації накращого у світі та в своєму класі комплексу. І це є по-своєму важливим для воюючої України, яка застосовуватиме такі ЗРК в бою проти рашистів у 2023 році.

Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army
Читайте також: Як рашисти ще у 90-х готували обстріли по наземним цілям з С-300, і чому на це пішли