xcounter
#

Перехоплювач гіперзвукових ракет повинен з’явитися швидше, ніж планувалося, вважають у США

12655
Перехоплювач гіперзвукових ракет повинен з’явитися швидше, ніж планувалося, вважають у США

Такий крок є відповіддю на розвиток гіперзвукового озброєння в Китаю та РФ

Американська Агенція протиракетної оборони (Missile Defense Agency, далі — MDA) має швидше розгорнути перехоплювачі, що зможуть протистояти гіперзвуковим ракетам противника. Хоча строки з розгортання раніше були прописані у прийнятому на 2024 рік законі про національну оборону, Конгрес США підштовхує MDA пришвидшити ці процеси.

Йдеться про перехоплювач Glide Phase Interceptor (GPI), який MDA мала б розгорнути на початку 2030-х років, але Конгрес тепер вимагає досягти початкової експлуатаційної готовності (initial operational capability) вже до кінця 2029 року, тобто через шість років, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Розкрито дані, через яку проблему у США у жовтні провалили випробування гіперзвукової системи LRHW
перехоплювач гіперзвукових ракет
Художнє зображення від Raytheon

Тобто — MDA має продемонструвати здатність перехоплювача протистояти гіперзвуковим ракетам, а також розгорнути не менш як 12 одиниць GPI у рамках встановлених термінів. Ба більше, досягнення повної операційної готовності має відбутися до кінця 2032 року, а до кінця 2040 року — розгорнуто не менш як 24 GPI. Причому повна операційна готовність має включати можливість роботи перехоплювачів спільно з космічними або ж наземними датчиками, яке оборонне відомство США планує також розгорнути до 2032 року.

Сьогодні гіперзвукові перехоплювачі під керівництвом MDA розробляють дві компанії — Raytheon Technologies (RTX) і Northrop Grumman — які отримали у рамках проєкту по 61 млн доларів, запит на 2024 рік становить 209 млн доларів, але Конгрес санкціонував додаткові 225 млн доларів для розвитку проєкту.

Хоча раніше у США й розповідали, що можливостей Patriot PAC-3 і Aegis SM-6 має бути достатньо, щоб протистояти гіперзвуковим ракетам РФ та Китаю, але зрештою у США все ж таки вирішили форсувати розвиток саме спеціалізованих перехоплювачів.

Patriot PAC-3 MSE
Patriot PAC-3 MSE, фото — U.S. DoD

Нагадаємо, що перехоплювачі GPI призначені для протидії гіперзвуковій зброї на етапі планування, що є доволі складною задачею з урахуванням швидкості ракет та можливості маневрування. Ці перехоплювачі також мають відповідати існуючим есмінцям протиракетної оборони Aegis і запускатися зі стандартної системи вертикального пуску.

Раніше Defense Express розповідав, що РФ хоче мати 10 фрегатів під свої гіперзвукові ракети 3М22 "Циркон", зараз на озброєнні у рашистів є базовий фрегат проєкту 22350 "Адмирал Горшков", і формально "Адмирал Касатонов", на якому ще не проводили випробувальні пуски.

Читайте також: General Electric новим гіперзвуковим двигуном зробила заявку на революцію, яка відбувається раз на півсторіччя