xcounter
#

General Electric новим гіперзвуковим двигуном зробила заявку на революцію, яка відбувається раз на півсторіччя

32959
Обертовий детонаційний двигун (ілюстративне фото)
Обертовий детонаційний двигун (ілюстративне фото)

Досягнення гіперзвуку на одному двигуні стає реальністю, а це означає абсолютно нову еру в авіації

Підрозділ General Electric, GE Aerospace, зробила потужну заяву щодо прориву у створенні гіперзвукових двигунів та повідомила про перші успішні стендові випробування гіперзвукового дворежимного прямоточного повітряно-реактивного двигуна з обертовим детонаційним горінням у надзвуковому потоці, далі - просто DMRJ з RDC.

Й за доволі складною назвою криється дуже важлива особливість - можливість роботи гіперзвукового двигуна на швидкостях менше 3 Махів. Бо звичайний гіперзвуковий прямоточний повітряно-реактивний двигун може працювати лише по досягненню цієї швидкості й літальний апарат з ним ще потрібно до неї розігнати.

Читайте також: Рашисти згадали за білоруського "Охотника" з автоматом у пару до їхнього безпілотного вертольота "Термит"

Але обертове детонаційне горіння (RDC) дає можливість вирішити цю проблему. RDC - це тип детонаційного двигуна, у якому ударні хвилі йдуть кільцевим каналом зі швидкістю близько 5 Махів. Кожен вибух створює ударну хвилю, яка виробляє тягу й переміщуючись по кільцю запускає наступний вибух, що вимагає мікроконтрольованого випуску у кільце палива.

DMRJ з RDC
DMRJ з RDC

Нагородою за це є отримання двигуна з малою кількістю рухомих частин, меншої ваги та потребуючого меншу кількість палива.

До цього аналогічні, але рідинні, RDC, наприклад, його демонструвала NASA, вбачаючи у ньому нові можливості для освоювання космосу.

Але відносно GE Aerospace, то їй вдалось об'єднати RDC з прямоточним повітряно-реактивним двигуном, завдяки чому додається можливість досягнення гіперзвукового режиму на одному дворежимному двигуні. Тобто, більше - ніяких прискорювачів для досягнення гіперзвуку. При цьому сам DMRJ з RDC відрізняється малими габаритами, що є ключовим для будь-якого літального апарату.

А одночасно досягнення більшої потужності, а з ним й швидкості, менших габаритів та витрат палива робить цей двигун дійсно революційним. Бо до цього в авіації спочатку гвинтові двигуни вперлись у звуковий бар'єр, уступивши місце у гонитві зі швидкістю реактивним двигунам, які вперлись вже у гіперзвуковий бар'єр. Водночас DMRJ з RDC цю проблему вирішує й відкриває шлях до появи літальних апаратів з абсолютно новими характеристиками.

RDC
RDC

Ця робота для GE Aerospace стала результатом понад 10 років роботи у напряму гіперзвуку, високотемпературних композитів, електроніки на карбіді кремнію, адативні технології та управління температурних режимів.

Водночас наразі мова ще йде про стендові випробування, які означають, що до першого польоту літального апарату з DMRJ з RDC має пройти ще певний час. А вже з цього часу цілком можливо буде говорити про початок вже нової ери в авіації.

Читайте також: Замість проблемних Tiger та дорогих Apache - прагматичні H145M: у Німеччини почали робити цікаві кроки