xcounter
#

Японія планує збільшити витрати на оборону вдвічі: з 1% до 2% і це виведе її на трете місце у світі

4089
Японія планує збільшити витрати на оборону вдвічі: з 1% до 2% і це виведе її на трете місце у світі

Причини цього рішення Японії цілком зрозумілі лише з огляду на сусідів: Китай, РФ та КНДР

Японія після капітуляції у Другій світовій війні активно сповідувала пацифізм у прямому значенні цього слова - витрати на оборону були не тільки не пріоритетними, а визначались мінімально необхідними виключно для оборони країни. З 1962 року вони закріпились на рівні трохи менше 1% від ВВП та залишались незмінними до 2020 року, коли цей показник склав 1,03% від ВВП.

У 2022 рік Токіо заклав на оборону 1,1%. Доволі незначна частка, але звісно якщо не брати до уваги те, що мова йде про одну з найпотужніших економік світу і ці 1,1% - 54,1 млрд доларів (десь тотожно з усім українським бюджетом зразка 2021 року). І ці витрати ставлять Японію на дев'яте місце у світі за витратами на оборону.

Читайте також: США готують для України Patriot з мінімально можливим строком постачання - CNN

Але наприкінці листопада прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, як пише Nikkei Asia, доручив збільшити оборонний бюджет до 2% від ВВП строком до 2027 року. І це означає, що через декілька років Японія буде витрачати на оборону понад 100 млрд доларів на рік, що виведе її трете місце у світі за цим показником і попереду будуть лише США та Китай.

Причини цього рішення також цілком зрозумілі лише з огляду на сусідів: Китай, РФ та КНДР. Результат також доволі зрозумілий - значне посилення обороноздатності країни, яка якраз знаходиться на етапі переозброєння. Серед перспективних напрямів - винищувач шостого покоління, далекобійне ракетне озброєння та наземна компонента в цілому. Окрім того значні кошти забере на себе флот, розивток якого взагалі може отримати найбільший пріоритет.

флот японія

Вектор з винищувачем вже сформований - Японія буде розробляти

Tempest

разом з Великою Британією та Італією. І це значно ефективніший підхід у порівнянні із бажанням створити власний

Mitsubishi F-3

. Далекобійне ракетне озброєння - окреслений намір придбати Tomahawk

та розробити власну гіперзвукову ракету до 2030 року.

Tempest

Оновлення наземної компоненти - переозброєння на нові танки

Тип 10

, перехід на бронемашину Patria AMV XP, яка була нещодавно обрана на заміну БТР Type-96. Цілком логічне нарощування артилерії, армійської авіації

, а також створення значних запасів боєприпасів.

Type 10 Type 16 Японія
Type 10 та Type 16 сил самооборони Японії
Читайте також: Словаччина підписала контракт на шведські CV90: приголомшлива сума за 152 одиниць БМП