xcounter
#

З яких літаків ЗСУ зможуть використовувати ракети "повітря-повітря" AIM-7 від США

4305
AIM-7, фото ілюстративне, джерело - TSgt Shane A. Cuomo
AIM-7, фото ілюстративне, джерело - TSgt Shane A. Cuomo

Західні зразки авіаційного озброєння демонструють дуже широкий рівень взаємоінтеграції

Білий Дім 1 червня 2023 року оголосив про черговий пакет військової допомоги для України, в якому було вказано зокрема про ракети AIM-7 для протиповітряної оборони, і це була найбільша загадка цієї події. Бо AIM-7 належить до класу "повітря-повітря", тому вже був привід сумніватись, що ці ракети передаються саме в рамках проекту по переробці радянських ЗРК "Куб" та "Бук" під зенітні ракети західного зразка. Але водночас, і виникало питання, а з якого типу літаків в строю ЗСУ мають в теорії застосовуватись американські AIM-7.

Схоже, що відповідь на питання може дати ось ця публікація порталу The Drive, в якій стверджується, що навіть AIM-7 цілком можуть використовуватись із F-16, передача яких готується для ЗСУ.

Читайте також: Німці мають таємничий ЗРК малої дальності, який міг би замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ"
AIM-7, фото ілюстративне, джерело - Hugh Llewelyn

Автори видання стверджують, що хоча ракету AIM-7 складно назвати новою, вона досі є на озброєнні ряду країн, зокрема Ізраїля, який підвішує таке озброєння під свої F-15. І водночас, The Drive пише також, що AIM-7 разом із RIM-7 Sea Sparrow може також використовуватись для спорядження модернізованих ЗРК радянського зразка.

Якщо уже продовжувати лінію про ракети, які можуть використовуватись і для спорядження ЗРК, і для спорядження тих же F-16 – у цій ролі можуть використовуватись не тільки AIM-120 (які застосовуються із NASAMS), але й також начебто і ракети IRIS-T малої дальності.

Норвезький F-16 з ракетою "повітря-повітря" малої дальності Iris-T, джерело - Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

The Drive також перелічив номенклатуру озброєння для роботи по наземним цілям, що може бути застосоване із F-16, які готуються до передачі України. І можливо, ми навіть здивуємось, наскільки знайомою виявиться широта цієї номенклатури, зразки з якої уже є або готуються до передачі ЗСУ. Мова зокрема про керовані снаряди з лазерним наведенням APKWS (що уже постачались для відстрілу з пікапів-"технічок"), керовані бомби GBU-53 SDB (заплановані до поставки як складова системи GLSDB), керовані авіабомби JDAM-ER (адаптовані для застосування з радянських літаків) та протикорабельні ракети Harpoon (але лише для наземних пускових установок).

F-16 також може бути носієм далекобійних крилатих ракет типів AGM-158, SLAM-ER або ж JSM, але далі є питання в тому, який із цих типів КР зможуть отримати ЗСУ. Але якщо виходити із вцілому заявленого вище переліку озброєнь, то виглядає насправді дуже цікавим, який рівень інтеграції можуть демонструвати західні зразки авіаційного озброєння.

F-16, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force photo by Senior Airman Rito Smith
Читайте також: Швеція поки не готова дати Україні Gripen, але уже готова продати такі літаки Філіппінам