xcounter
#

В російських КАБах тепер складніша електроніка, і це багато про що свідчить

18354
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел

Які вдосконалення внесли росіяни в свої керовані авіабомби, і про що це може свідчити

Дослідження уламків російської керованої авіабомби з модулем УМПК, виявлених в районі Оріхова Запорізької області у жовтні 2023 року показує, що російський ВПК зміг значно ускладнити та вдосконалити блок електроніки на такому виді авіаційного озброєння, порівняно із ранніми зразками цього озброєння.

Якщо конкретніше, то росіяни для спорядження своїх керованих авіабомб тепер використовують не тільки модуль навігації "Комета-М", що також застосується на БПЛА, але і складний навігаційний контролер СМАРТ.

Читайте також: Рашисти заявили, що використовують на полі бою декілька своїх САУ "Коалиция-СВ"

Окрім того, для живлення електроніки встановлено одразу дві батареї, для управління елеронами бомби використовуються одразу два сервоприводи, а для розкриття крил модуля УМПК тепер слугує піропатрон. Про це йдеться в дослідженні британської дослідницької групи Conflict Armament Research (CAR).

Компоненти електроніки з російської керованої авіабомби, скинутої в районі Оріхова у жовтні 2023 року, зображення - Conflict Armament Research

Спеціалісти CAR з посиланням на слова "опитаних українських офіцерів" пишуть, що ускладнення електроніки на російських КАБах з модулями УМПК дозволило ворогу "на цілих 35-40 кілометрів" збільшити ефективну дальність ураження.

Маркування на електроніці з проаналізованої бомби показує, що ці комплектуючі були виготовлені в липні 2023 року. При цьому рашисти буквально затерли усі можливі сліди, які б могли вказувати на те, звідки були взяті ті чи інші електронні компоненти.

Росіяни це можуть робити зокрема і для того, щоб їх постачальників електроніки не змогли звинуватити в тому, що вони і далі допомагають обходити санкції країні-агресору.

Навігаційний контролер СМАРТ з російської керованої авіабомби, скинутої в районі Оріхова у жовтні 2023 року, зображення - Conflict Armament Research

Conflict Armament Research пише, що новий зразок керованої бомби із модулем УМПК вони порівнювали із бомбою, скинутою в районі Бахмута у січні 2023 року, яку вони аналізували також.

Рання версія такого КАБа мала значно простішу електронну схему – регулятор напруги, навігаційна панель та інерційний вимірювальний блок. Маркування на цих комплектуючих показувало, що вони були виготовлені у вересні 2022 року.

Компоненти електроніки з російської керованої авіабомби, скинутої в районі Бахмута в січні 2023 року, зображення - Conflict Armament Research

Від Defense Express додамо, що в обох випадках спостерігається певний лаг в 3-4 місяці між часом виготовлення комплектуючих та часом скиду бомб. Це показує як мінімум те, що російський ВПК має можливість "про запас" накопичувати електроніку для виробництва зброї.

Крім, навіть у випадку з такою зброєю, як керовані авіабомби з модулями УМПК, де в першу чергу грає роль масовість, рашисти можуть іти на ускладнення електроніки. Зокрема для того, щоб забезпечити вищу точність влучання.

Модуль УМПК з російської керованої авіабомби, скинутої в районі Оріхова у жовтні 2023 року, зображення - Conflict Armament Research
Читайте також: США у 2022 році замовили менше JDAM і SDB, ніж Ізраїль скинув бомб за шість днів бойових дій