xcounter
#

В чергу на ЗРК NASAMS вслід за Україною стала ще одна країна-союзник США, потрібні проти Китаю

8446
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ця обставина суттєво обмежує кількість комплексів ППО, які Україна могла би замовити в перспективі

Уряд Китайської Республіки (він же Тайвань) заявив Сполученим Штатам Америки про свій намір придбати "більше чотирьох" зенітно-ракетних комплексів NASAMS. Попередня згода США на таку поставку вже є, але для початку тайванські військові мають оформити всю необхідну документацію по планам закупівлі ЗРК NASAMS. Попередньо планується, що гроші на такі системи ППО Тайвань "закладе" в оборонний бюджет на 2024 рік, пише тайванське видання Upmedia..

Автори порталу прямо вказують, що рішення купити саме NASAMS у тайванських військових "визріло" саме тоді, коли США оголосило про намір поставити такі комплекси ППО Україні. Бо до цього моменту армія Тайваню розглядала варіант придбати в якості системи ППО малої дальності взагалі "сухопутну" версію артсистеми Phalanx.

Читайте також: У Пентагоні підтвердили: NASAMS ще не в Україні та назвали приблизні строки доставки

У серпні 2022 року делегація військових Тайваню спільно зі своїми колегами із США навіть відвідала завод корпорації Raytheon. Під час таких відвідин американські партнери натякнули своїм колегам з Тайваню, що потужності по виробництву NASAMS зараз перевантажені замовленням, яке виконується для України. Тому вони вимушені поставити Республіку Китай "в чергу" на ці ЗРК, і можливість для замовлення відкриється саме у 2024 році.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

З іншої сторони, військові Тайваню чітко артикулювали військовим США, що їм комплекси NASAMS потрібні для посилення протиповітряної оборони на випадок агресії Китаю. І ця обставина прямо вказує, що американці не стануть відкладати замовлення Тайваню на комплекси ППО "у довгий ящик".

Цілком можливо, що Україна захоче розширити портфель замовлень на комплекс NASAMS для нашої ППО окрім 8 комплексів цього типу, які уже є в пакетах військової допомоги від США. Але в такому випадку наша країна може зіткнутись із об’єктивними лімітами, бо Сполучені Штати Америки вже мають запит на виробництво ЗРК цього типу для іншого союзника, не менш важливого для Білого Дому.

Читайте також: У Німеччині оголосили строки передачі першого ЗРК IRIS-T SLM для України та загальну кількість