xcounter
#

Україна вперше офіційно купуватиме ЗРК в США, але це той випадок, коли ціну NASAMS рахувати зарано

16477
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Заявлена вартість поставки "кусається", але на остаточну цифру можуть впливати різні фактори

Агентство зі співробітництва в галузі безпеки та оборони (DSCA) США повідомило, що Держдеп схвалив заявку на продаж Україні за програмою FMS (Foreign Military Sale) зенітно-ракетного комплексу NASAMS та супутнього обладнання на загальну вартість 285 мільйонів доларів. Очевидно, тут мова саме про один ЗРК, оскільки вказується, що в схваленому до продажі пакеті передбачена одна РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel та один центр управління вогнем (FDC), ну і також – неназвана кількість пускових установок, запасні частини і допоміжне обладнання, апаратура зв’язку і технічне обслуговування.

Також вказується, що Україна купуватиме NASAMS безпосередньо у виробника Raytheon Missiles and Defense, і "жодних відомих компенсаційних виплат тут не передбачено. Водночас, фактична вартість продажу може бути значно меншою за заявлені 285 млн дол, та залежатиме в першу чергу від умов укладеного контракту.

Читайте також: Німеччина конкретизувала озброєння у рекордному пакеті на 2,7 млрд євро в якому "сховався" справжній сюрприз

Від Defense Express додамо, що особливість цієї новини полягає не тільки в тому, що схоже вперше за час повномасштабного вторгнення РФ стало відомо про офіційні наміри нашої країни придбати засоби ППО за кордоном. В даному випадку на формальний показник ціни увагу потрібно звертати також. Бо це відображає, як багато ресурсів зараз потрібно, щоб зміцнити захист неба України.

Наприклад, як розповідав Defense Express, у серпні 2022 року Raytheon отримала замовлення від Пентагону на виготовлення ЗРК NASAMS для України до 23 серпня 2024 року вартістю на 182 млн дол, і за попередніми розрахунками тут могла йти мова про дві батареї цього ЗРК орієнтовно по 91 млн дол кожна.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, в грудні 2022 року стало відомо про те, що Пентагон видав Raytheon контракт на виробництво комплексів NASAMS для України загальною вартістю 1,216 млрд дол, і тут мова може йти про мінімум шість батарей цього ЗРК орієнтовно по 202 млн дол кожна.

І на цьому тлі вартість на ще як мінімум одну батарею NASAMS для України у 285 млн доларів виглядає як мінімум передбачуваною. Бо чим більше потрібно зброї для ЗСУ, тим більше потрібно розширяти обсяги та потужності виробництва, і тим вище можуть рости питомі затрати.

Але по-перше, навіть якщо контракт на поставку NASAMS для України за умовами FMS на 285 млн дол таки буде укладений, все рівно таку ціну можна буде назвати відносно низькою.

Бо, наприклад, в рамках заявки від жовтні 2022 року один NASAMS для Кувейту, важливого регіонального союзника США, коштуватиме взагалі орієнтовно 428 млн дол за одиницю. А по-друге, все рівно лишається опція, що фактична вартість поставки NASAMS для України за умовами FMS виявиться нижчою за заявлені 285 млн дол.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польща хоче новий літак, щоб "не ґавити" російські Х-55, і таке рішення насправді потрібне й Україні