xcounter
#

Польща хоче новий літак, щоб "не ґавити" російські Х-55, і таке рішення насправді потрібне й Україні

6176
Фото: Saab
Фото: Saab

У Польщі сподіваються на успіх перемовин щодо закупівлі шведських літаків ДРЛВ

Польща веде перемовини про закупівлю шведських літаків дальнього радіолокаційного виявлення – міністр оборони країни Маріуш Блащак заявив, що поляки "дуже просунулися" у питанні закупівлі цих літаків, і що він "сподівається на досягнення успіху найближчим часом". І якщо така угода зрештою буде укладена, то Повітряні сили Польщі "нарешті зможуть виявляти та відстежувати такі об’єкти, як ракета Х-55, яка "заблукала" в лісі під Бидгощем", кажуть у виданні Defense24pl.

Читайте також: У Польщі знайшли бойову частину крилатої ракети РФ з вкрай незвичного матеріалу й назвали її "верхівкою російської технологічної думки"
global eye
Фото: Saab

Як відзначає видання, деталі майбутньої угоди, зокрема і щодо кількості літаків, наразі не розголошується, але загалом очевидно що йдеться про новітні літаки ДРЛВ Saab S106 GlobalEye на базі літаків Bombardier Global 6000, контракт на постачання яких нещодавно підписала безпосередньо і сама Швеція – у червні 2022 року було укладено угоду на закупівлю двох літаків на суму близько 710 млн доларів США (по 355 млн доларів за літак) з поставкою у 2027 році (а першим покупцем літака взагалі були повітряні сили ОАЕ, які вже експлуатують щонайменше три таких літаки).

Про необхідність закупівлі двох літаків кажуть й поляки – за підрахунками, така кількість літаків в цілому здатна забезпечити цілодобове спостереження за небом над Польщею з урахуванням тривалості перебування у повітрі одного літака понад 10 годин без дозаправлення, а також те, що один літак, який працює на висоті понад 9100 метрів, може виявляти низьколетючі цілі на відстані понад 400 км і може контролювати територію у понад 300 тис. кв. км.

Закупівля таких літаків для Польщі особливо важлива у контексті нещодавнього скандалу з ракетою Х-55, яку чомусь пропустила протиповітряна оборона країни. "Ймовірно, це [закупівля літаків ДРЛВ] дозволило б уникнути таких інцидентів, як історія з ракетою Х-55, яка пролетіла понад 400 км над територією Польщі і на багато місяців була "загублена", – кажуть у виданні.

Х-55 ракета Польща Бидгощ
Ракета Х-55, фото ілюстративне

Крім підвищення ефективності виявлення ворожих повітряних цілей, сучасні літаки ДРЛВ також мають "опції" картографування місцевості, а також виявлення та відстеження наземних та морських об’єктів.

Вибір шведського літака у виданні називають "цікавим рішенням з певним потенціалом розвитку". Машина оснащена РЛС Erieye ER (Extended Range), яка покриває діапазон у 300 градусів (мертва зона вдвічі менша за старі версію радара, вони охоплюють по 30 градусів спереду та ззаду машини).

Але, як кажуть поляки, з закупівлею цього літака також можуть бути і свої нюанси – бо це ставить перед польським військом такі задачі, як інтеграцію машин з системою протиповітряної оборони країни. "З іншого боку, необхідна ефективна система обміну інформацією, що дозволяє передавати дані, наприклад, про наземні цілі чи переміщення військ противника, артилерії та іншим родам військ. Досі у нас в Польщі не було узгодженої єдиної системи, яка дозволяла б обмінюватися інформацією такого типу на постійній основі та в режимі реального часу", – відзначають у виданні.

Але загалом закупівля таких літаків загалом змушують замислитися про те, що "військо має діяти як система і в певному сенсі "доростати" до таких сучасних рішень". Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що в контексті передачі винищувачів F-16 питання постачання літаків ДРЛВ Україні також буде аж ніяк не зайвим, і шведський GlobalEye може бути одним з ймовірних кандидатів на цю роль.

Читайте також: Польща отримає перші HIMARS з ATACMS вже 15 травня: скільки реально чекала Варшава та скільки це коштувало