xcounter
#

У Польщі знайшли бойову частину крилатої ракети РФ з вкрай незвичного матеріалу й назвали її "верхівкою російської технологічної думки"

8976
Залишки ракети Х-55 під Бидгощем (фото: Onet)
Залишки ракети Х-55 під Бидгощем (фото: Onet)

У Польщі назвали вид бойової частини крилатої ракети РФ, яка впала під Бидгощем полетівши з 450 км у повітряному просторі країни НАТО

Голова канцелярии президента Польщі Павел Шрот [Paweł Szrot] повідомив деталі відносно знайденої крилатої ракети РФ, яка впала у центральній частині Польщі під Бидгощем, подолавши мінімум 450 км у повітряному просторі країни НАТО. Зокрема він підтвердив, що це була ракета Х-55.

"Щодо бойової частини, то можу сказати, що вона знайдена і зараз досліджується відповідними установами… Це особлива бойова частина, тому що вона зроблена з бетону, відповідно до російської технологічної думки... Х-55 не може літати без бойової частини, тому хтось встановив цю "верхівку російської технологічної думки", - цитує слова Шрота польське профільне видання Defense24.

Читайте також: На скільки F-16 може розраховувати Україна та чому виробництво F-35 у цьому процесі має визначальну роль
Х-55
Крилата ракета Х-55

Вочевидь мова йде про імітатор ядерної бойової частини Х-55. Ракети з такими масо-габаритними імітаторами використовуються РФ для збільшення кількості ракет у пуску та відволікання на себе сил ППО України. Саме ця ракета була запущена під час масштабної ракетної атаки України 16 грудня 2022 року, коли ворог запустив 76 крилатих ракет повітряного та морського базування.

Використання Х-55 у ролі хибних цілей помічено РФ вже багаторазово. Зокрема перший відомий випадок - листопад минулого року, станом на січень 2023 року було відомо про п'ять випадків знаходження уламків Х-55 з імітаторами ядерної бойової частини.

Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55
Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55, Київ, листопад 2022 року

Водночас використання бетону у масо-габаритному макеті доволі цікаве саме по собі. Бо продемонстрований Міноборони України масогабаритний макет ядерного заряду Х-55 вироблений все ж таки з металу.

Масогабаритний макет ядерного заряду Х-55
Масогабаритний макет ядерного заряду Х-55 (фото: Armyinform)

Можливо він полий, а у середині знаходиться саме бетон, але це виглядає доволі дивним. Інша версія - у РФ завершились навіть масо-габаритні макети для Х-55 й вони закладають бетонний баласт.

Водночас головне питання, чому ця крилата ракета, яка вочевидь могла бути споряджена не бетонним баластом, а справжньою ядерною бойовою частиною залетіла на 450 км вглиб Польщі, залишається без офіційної відповіді. Тим паче, що про її наближення до кордону країни Україна попередила, були підняті літаки повітряних сил Польщі та США, а також вона відстежувалась наземними РЛС.

Читайте також: Скільки ракет Х-101, "Калибр" та "Искандер-К" мають росіяни, і як довго ще обстрілюватимуть