xcounter
#

Німеччина конкретизувала озброєння у рекордному пакеті на 2,7 млрд євро в якому "сховався" справжній сюрприз

 IRIS-T SLS у версії RBS-98
IRIS-T SLS у версії RBS-98
22000

У пакеті допомоги від Німеччини є вагома кількість IRIS-T й у версії SLS, також відомий, як RBS 98, для прикриття ближньої зони

Уряд Німеччини оновив перелік військової допомоги Україні після анонсу масштабного пакета на 2,7 млрд євро. В цілому перелік цього озброєння вже був відомий й мова йде про те, що буде закуплено та передано до ЗСУ:

  • 110 танків Leopard 1 (разом із Данією)
  • 20 БМП Marder
  • 4 ЗРК IRIS-T SLM
  • 12 ЗРК IRIS-T SLS
  • 5 радарів TRML-4D
  • 15 самохідних зенітних установок Gepard
  • 84 розвідувальних БПЛА, з яких 71 Vector
  • 40 наземних оглядових РЛС
  • спеціальна інженерна та автомобільна техніка, стрілецьке озброєння, боєприпаси тощо

Читайте також: Аргентина списує Super Etendart, які "відзначились" у Фолклендській війні 1982 року

Й у цьому переліку певним сюрпризом є наявність саме одразу 12 зенітних ракетних комплексів IRIS-T у версії SLS. Водночас наразі в Україні більше відома його потужніша версія SLM, яка вкрай добре себе зарекомендувала й демонструє максимальну ефективність знищення цілей.

IRIS-T SLM
Повний склад ЗРК IRIS-T SLM (фото: Diehl Defence)

Але якщо IRIS-T SLM є зенітним ракетним комплексом середньої дальності з можливістю знищення цілей на відстані до 40 км, то IRIS-T SLS призначений для захисту ближньої зони до 12 км. І якщо SLM - це потужний розвинутий за кількістю машин у складі комплекс, то SLS - це одна й дуже компактна машина. Цей комплекс також відомий під назвою у шведських збройних силах - RBS 98, де він встановлюється на шасі BvS 10.

RBS 98
RBS 98

Водночас такі ЗРК ближньої дії відіграють вкрай важливу роль безпосереднього прикриття наземних підрозділів, зокрема й на маршах. Й тому посилення ЗСУ саме такою версією IRIS-T має не менше значення за передачу SLM.

Більше того, компанія виробник цього ЗРК Diehl Defence не стоїть на місці й зараз пропонує більш просунуту версію цього ЗРК, яка взагалі розміщується на базі бронеавтомобіля - IRIS-T SLS Mk III.

IRIS-T SLS Mk III
IRIS-T SLS Mk III з каталогу продукції Diehl Defence

Враховуючи те, що мова йде саме про виготовлення ЗРК з нуля, то з високою долею ймовірності для України буде виготовлятись сучасніша версія IRIS-T SLS. При цьому, з огляду на актуальні фото компанії, IRIS-T SLS Mk III існує не лише у вигляді рендера, а повноцінної машини, яка пройшла всі випробування.

IRIS-T SLS Mk III
IRIS-T SLS Mk III (фото: Diehl Defence)
Читайте також: Виявилось, що у РФ просто немає резервів на кордоні: проти легіону "Свобода Росії" та РДК кинули "Альфу" та "Вымпел"