xcounter
#

Україна уклала важливі угоди з BAE Systems про виробництво легких гаубиць L119 і не тільки

6588
Українські військові опановують шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten
Українські військові опановують шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten

Коли ми говоримо про BAE Systems, то йдеться про дійсно широкий спектр зразків озброєння та військової техніки, низка з яких вже позитивно зарекомендувала себе на полі бою проти російського війська

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України та британський транснаціональний оборонний гігант BAE Systems підписали Угоду про співпрацю з локалізації виробництва озброєнь.

Угода була підписана в присутності Президента України Володимира Зеленського та генерального директора компанії Чарльза Вудберна, повідомляє офіційне інтернет-представництво президента. Подія відбулася у рамках зустрічі Зеленського з представниками BAE Systems.

Читайте також: Які виклики після вступу в НАТО може чекати виробництво зброї в Швеції, де є Saab та BAE Systems
BAE Systems Україна
Під час зустрічі з представниками BAE Systems, фото — Офіційне інтернет-представництво Президента України

Крім угоди про локалізацію виробництва, під час зустрічі була також підписана й інша угода, вже за участі Міністерства оборони України — йдеться про Рамкову угоду про співпрацю щодо ремонту, запасних частин та виробництва нових легких гармат L119.

L119
Гаубиця L119 в Україні, серпень 2022, фото — АрміяInform

Зеленський подякував BAE Systems за рішення про відкриття представництва в Україні: "Ми високо цінуємо, коли приватні компанії в такий час відкривають свої офіси в нашій країні. Насамперед це дуже важливий сигнал підтримки нашого народу, українських громадян".

Про те, що оборонний гігант BAE Systems планує відкрити свій офіс в Україні, а згодом і розгорнути потужності як з ремонту, так і виробництва ОВТ, стало відомо ще наприкінці травня цього року.

Challenger 2
Challenger 2, фото — Ministry of Defence (United Kingdom)

Водночас сьогодні Україна використовує на полі бою низку зразків військової техніки — від танків до БМП і САУ — і тому співпраця з BAE Systems надважлива з огляду на інтенсивну експлуатацію зразків озброєння, за які відповідає BAE Systems.

Тут же варто згадати, що раніше у цьому місяці Україна та Швеція задекларували намір про спільне виробництво шведських бойових машин піхоти CV90 в Україні — у чому головна особливість такої машини як основної БМП ЗСУ Defense Express розмірковував в окремому матеріалі.

Щодо гаубиць L119, то вони постачалися ЗСУ у рамках оборонної допомоги, використовуються як мінімум з літа 2022 року і позитивно зарекомендували себе на полі бою — українські військові відзначають передусім мобільність цієї гаубиці та зручність в експлуатації.

Читайте також: Яке місце у строю Gripen в Україні й чому літак, який програв всі останні тендери - непоганий варіант