xcounter
#

У РФ почали розконсервовувати танки, які поросли бур'янами: скільки часу займе відновлення

У РФ почали розконсервовувати танки, які поросли бур'янами: скільки часу займе відновлення
21910

Зняття Т-80 з баз зберігання у РФ пов'язано з катастрофічними втратами машини цього типу

Міноборони РФ почало активне знімання танків з баз зберігання, для компенсації втрат понад 1360 танків, які були знищені Збройними Силами України з 24 лютого.

Окрім вже згаданих Т-62 часів Хрущова та "лисих" Т-72 без динамічного захисту, справа закономірна дійшла і до Т-80, які були помічені у Ленінградській області РФ.

Читайте також: Туреччина для пошуку російських мін у Чорному морі залучила БПЛА
Т-80 база зберігання

Варто нагадати, що РФ не змогла покінчити із "зоопарком" у танковому парку і станом на 2021 рік, відповідно до Military Balance, на озброєнні тримали 550 одиниць Т-80, з яких 190 у модернізованій версії Т-80БВМ.

Водночас бойова ефективність цих машин в армії РФ виявилась наднизькою. Зокрема лише документально підтверджено на доступних у мережі фото та відео знищення або захоплення 134 одиниці Т-80 у всіх версіях включно з унікальними зразками, яких виробили у штучній кількості.

Т-80
Один з Т-80, затрофеєних ЗСУ у цілком справному стані

Тобто четверта частина всіх Т-80 у армії вже гарантовано знищено, а, скоріш за все, враховуючи співвідношення заявленої знищеної техніки до даних з мережі, то можливо сміливо говорити про ліквідацію вже близько половини всіх Т-80 армії РФ, які були у неї у строю.

Такі втрати, особливо враховуючи велику кількість саме захоплених машин, можливо легко пояснити більшою складністю експлуатації танків з газотурбінною силовою установкою, яка вимагає кваліфікованого технічного обслуговування.

А відновлення таких машин зі зберігання - доволі кропітка задача. Особливо, коли сам танк вже почав поростати мохом та травою. Що добре видно на наступній світлині.

Досвід Збройних Сил України та бронетанкових заводів, які з 2015 активно знімали Т-80 з баз зберігання доводить, що технологічний цикл робіт може легко вимірюватись місяцями в залежності від "вбитості" самої машини. І це в умовах відпрацьованої логістики та ланцюгів постачання всіх необхідних запасних частин.

Бо в реальності необхідно повністю перебрати весь газотурбінний двигун, замінити проводку, патрубки, полагодити або замінити оптичні прилади спостереження, приціли, засоби зв'язку, систему управління вогню, а також величезну кількість інших вузлів та агрегатів машини.

Саме тому, цілком ймовірно, що армія РФ буде вимушена шукати значно швидші шляхи поповнення свого бронетанкового парку.

Читайте також: Чим особлива шведська керована ракета RBS-17, яку можуть отримати ЗСУ