xcounter
#

Чим особлива шведська керована ракета RBS-17, яку можуть отримати ЗСУ

22629
Шведська протикорабельна ракета RBS-17 Hellfire на пусковій установці, ілюстративне фото з відкритих джерел
Шведська протикорабельна ракета RBS-17 Hellfire на пусковій установці, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи можна таку ракету поставити на "тачанку", щоб знищувати рашистів

Учора уряд Швеції оголосив, що передає Україні уже четвертий пакет військової допомоги загальною вартістю 95 мільйонів євро, до набору якого входять кулемети 12,7 мм, протитанкова зброя та протикорабельні ракети.

Автори порталу The Drive припускають, що скоріш за все Україна отримає від Швеції саме берегові протикорабельні ракети малої дальності RBS-17, що мають дальність стрільби до 9 км. І тут вони виходять із такої логіки – у ці 95 млн євро шведи "втиснули" одразу 5000 протитанкових гранатометів ймовірно типу AT-4, і навіть платіж для фінансової підтримки української обороноздатності. Тому "на залишок" тут і лишається саме RBS-17, а не скажімо далекобійні RBS-15, що мають дальність стрільби до 300 км.

Читайте також: Україна може отримати від Швеції протикорабельні ракети, що вдвічі далекобійніші за Harpoon
Шведські військові готуються до запуску протикорабельної ракети RBS-17 Hellfire, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, навіть якщо ЗСУ в цьому пакеті допомоги від шведів отримають саме RBS-17, в цьому буде свій позитивний момент. Почнімо з того, що RBS-17 – це "реінкарнація" знаменитої керованої американської ракети AGM-114 Hellfire, має лазерне наведення, запускається з наземної установки та може стріляти і по морським, і по наземним цілям. Важливо, що RBS-17 можна ставити і на палубу кораблів, та стріляти звідти.

Іншими словами – такою ракетою ЗСУ зможуть знищувати десантні катери рашистів, якщо ті знову наважаться підійти до наших берегів. І так "зекономити" Bayraktar TB2 для ще більш важливіших цілей. Або ж якщо бої на суходолі – у наших бійців з’являється "довга рука", що може бити по цілям на дальності до 9 км.

Шведські військові готуються до запуску протикорабельної ракети RBS-17 Hellfire, ілюстративне фото з відкритих джерел

У шведської RBS-17 є ще одна важлива перевага – її пускова тринога достатньо компактна, тому "в польових умовах" її можна поставити на імпровізовану "тачанку". На відміну від, наприклад, британських ракет Brimstone, для яких довелось виготовляти "імпровізовані" пускові установки, саме для наземного запуску.

Читайте також: Як судно ВМСУ "Балта" допомогло не пропустити кораблі рашистів до Одеси (відео)