xcounter
#

Орда Т-62М часів Хрущова: чи дійсно Кремль може відправити в Україну "раритетні" танки та навіщо

Т-62М
Т-62М
18468

Ідея Кремля направити Т-62М на війну в Україну більше нагадує жест відчаю

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив інформацію, що армія РФ починає зняття зі зберігання застарілої бронетехніки з метою компенсації значних втрат, які понесла у боях в Україні.

Слід зазначити, що станом на ранок 24 березня, за даними Міноборони України, рашисти вже втратили 530 танків та близько 1600 одиниць інших броньованих машин.

Читайте також: Нічне "полювання" артилеристів на русню за допомогою дрона: як ЗСУ зайшло на "вогник" (відео)

Це величезні за своїм масштабом втрати, компенсувати які військово-промисловий комплекс РФ у коротко-, а й можливо, середньостроковій перспективі не зможе. Бо санкції та бойкот вже вплинули на роботу єдиного російського виробника танків - "Уралвагонзавод".

Т-62М
Т-62М

В цій ситуації у Кремля дійсно залишається не надто багато варіантів - "розчохлити" Т-62М, серійне виробництво яких розпочалось у 1962 році.

Ці танки мали "розпиляти" на металобрухт ще у 2013 році, але залишили у якості мобілізаційного резерву у кількості до 900 одиниць (реальна цифра меньша, бо Т-62М на постійній основі знімали з резерву та передавали військам Асадау у Сирії).

Загалом експеримент з "мобілізації" Т-62М Кремль відпрацював у 2018 році під час спеціальних навчань підрозділів матеріально-технічного забезпечення. Щоправда, офіційно тоді "підняли" не більше декількох десятків застарілих танків, які потім або перекинули "бойовикам" на Донбасі, або у Сирії.

Т-62МВ
Т-62МВ - модернізація Т-62 шляхом встановлення динамічного захисту "Контакт-1"

Якщо Кремль все ж таки зважить на "мобілізацію" Т-62М то зробити у короткі терміни - неможливо. Техніка, яка зберігається просто неба на базах зберігання боєздатна лише "умовно". В реальності, як мінімум, її необхідно повністю перебрати: замінити патрубки, з'єднання, проводку тощо.

Т-62
Т-62 на базі зберігання у РФ

І навіть після всіх цих маніпуляцій до армії РФ буде переданий танк, який має вкрай обмежену боєздатність, бо Т-62М застарів остаточно і безповоротно. Починаючи від 115-мм гармати без автомата заряджання та допотопної системи управління вогнем, завершуючи застарілими радіостанціями та неспроможністю вести бойові дії у ночі.

Проте слід зазначити, що Кремль, все ж таки може додати українським захисникам певного клопоту навіть за допомогою Т-62М. Цілком можливо, що ці танки направлять на посилення блокпостів та дій проти руху опору. Подібне рішення може вивільнити певну кількість більш сучасної техніки, яка ще вцілила, для дій проти регулярної армії України.

Але сама ідея направити Т-62М більше нагадує жест відчаю, бо сподіватися на те, що навіть учасники українського руху опору, які з перших днів боїв нищили та захоплювали найновіші російські Т-72Б3, Т-80БВМ та Т-90, раптово злякаються Т-62М часів Хрущова - доволі наївно.

Читайте також: ЗСУ розгромили інженерну колону рашистів, що йшла на Чернігів чи Суми