xcounter
#

Турки підняли в повітря власний гелікоптер з власним двигуном: Gokbey вперше злетів з TS1400

3955
T625 Gökbey, фото Tusaş
T625 Gökbey, фото Tusaş

Туреччина продовжує розбудовувати власну авіабудівну промисловість

Турецький вітчизняний гелікоптер T625 Gökbey розробки Turkish Aerospace Industries здійснив перший політ з вітчизняним двигуном TS1400 від Tusaş Engine Industries (TEI). Відео з випробувань опублікував у своєму акаунті у Twitter президент Агенції оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

Читайте також: Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed

Розробка цього турбовального двигуна для гелікоптерів стартувала у 2017 році – проект був спрямований на зменшення залежності від іноземних закупівель і орієнтації на власний оборонно-промисловий комплекс.

TS1400 двигун Туреччина
Двигун TS1400. Фото: Tusaş Engine Industries

Вперше двигун потужністю 1400 к.с. вперше офіційно був представлений у грудні 2020 року. Наразі його встановлюють на легкий двомоторний транспортно-службовий гелікоптер TAI T625 Gökbey, хоча в майбутньому є ймовірність, що його використають для ударного T129 ATAK. Обертальна потужність вала двигуна становить 23000 об/хв, має стелю у майже 6100 метрів.

Цю подію цілком можна записати в залік року турецької авіапромисловості – бо 2023 рік для Туреччини стає багатим на перші польоти вітчизняних розробок та інші визначні події.

Зокрема, в цьому році вже розпочав активні льотні випробування безпілотник-винищувач Kızılelma, турки активно працюють над іншим безпілотником Anka-3, навчально-бойовим літаком Hürjet, а також б’ють рекорди з розробки винищувача п’ятого покоління TF-X.

TF-X (фото: @IsmailDemirSSB)
TF-X (фото: @IsmailDemirSSB)
Читайте також: F-16 - не єдиний існуючий варіант, як у Туреччини зможуть закрити потребу в авіації, якщо США відмовлять