xcounter
#

США прагне лідерства у "гіперзвуковій" гонці : Пентагон замовляє ракети та супутники

США прагне лідерства у "гіперзвуковій" гонці : Пентагон замовляє ракети та супутники
928

Гонки озброєнь більше не приваблюють стільки уваги, як під час Холодної війни. Проте, кожна сучасна армія бере участь в декількох гонках озброєнь. Зараз найбільш актуальна гонка озброєнь пов'язана з гіперзвуковою зброєю, і США дуже хочуть в ній перемогти, так як Китай і Росія вже розробили такий тип зброї.

Однак за останні місяці армія США уклала кілька великих контрактів на розробку наступальних і оборонних гіперзвукових можливостей.

Перший підрозділ Сухопутних військ США гіперзвукова зброя
Армія недавно оголосила, що почала підготовку до оснащення першого підрозділу Сухопутних військ гіперзвуковою зброєю

Кілька країн вже мають свою гіперзвукову зброю. У Китаю є гіперзвуковий БЛА DF-ZF, який може розвивати швидкість до 10 Махів, нести ядерну боєголовку і наносити високоточні удари. Російські військові розробили ракету "Авангард", яка випускається з міжконтинентальної балістичної ракети і може розвивати швидкість до 20 Махів.

Читайте також: Армія США готується оснастити перший підрозділ Сухопутних військ гіперзвуковою зброєю

Хоча є певний скептицизм щодо їх реальних швидкостей, дальності і можливостей, вся це зброя нібито готова для використання відповідними збройними силами.

Росія ракета Кинджал гіперзвукова зброя
У Росії також є ракета "Кинджал", що запускається з МіГ-31К або Ту-22М3, та може досягати швидкості 10 Махів

Тим часом інші країни працюють над створенням власних гіперзвукових можливостей. Індія у співпраці з Росією розробляє ракету Brahmos II, яка пройшла випробування у вересні минулого року. Японія також створює гіперзвукову ракету, спеціально призначену для протикорабельних цілей. Кілька інших країн, включаючи Францію та Австралію, мають програми з розробки такого типу зброї.

В даний час у США немає гіперзвукових озброєнь і систем захисту від них. Проте, недавно армія уклала контракти з Lockheed Martin і Dynetics на поставку гіперзвукової зброї наземного базування неназваному підрозділу. Військовим вже відправили обладнання, необхідне для навчання та освоєння нових систем, та решту озброєння відправлять до кінця цього фінансового року. Однак перший зразок нової зброї підрозділ отримає не раніше 2023 року.

Тихоокеанський ракетний полігон гіперзвуковий плануючий бойовий блок
У березні минулого року Тихоокеанський ракетний полігон на Гаваях успішно продемонстрував гіперзвуковий плануючий бойовий блок

Більш того, у грудні минулого року ПС США успішно випробували гіперзвукову зброю повітряного базування. Таким чином, багато існуючих проблем пов'язані з переходом технології на промислове виробництво.

Ще кілька контрактів було укладено минулого місяця Агентством протиракетної оборони США з компаніями L3Harris Technologies і Northrop Grumman на розробку прототипів космічного датчика гіперзвукового і балістичного стеження (HBTSS).

HBTSS буде складатися з угруповання супутників на низькій навколоземній орбіті, які зможуть виявляти, відстежувати і розрізняти маневрену гіперзвукову зброю. Ці контракти включають запуск і випробування HBTSS на орбіті до липня 2023 року. HBTSS є частиною масштабної програми Агентства космічного розвитку, яка наприкінці буде складатися з сотень з'єднаних між собою супутників, які можуть виявляти і відстежувати безліч ракет.

HBTSS космічний датчик гіперзвукового і балістичного стеження
HBTSS - це перший важливий крок у розвитку обороноздатності від гіперзвукової зброї

Якщо всі ці зусилля увінчаються успіхом, поєднання цієї оборонної можливості з новою наступальною гіперзвуковою зброєю може дозволити Сполученим Штатам обійти Китай і Росію в гонці гіперзвукових озброєнь. Однак гонка озброєнь непередбачувана, особливо з урахуванням того, що Китай і Росія також продовжать розробляти нові гіперзвукові можливості.

Читайте також: Зброя для винищувача KF-X: Південна Корея показала нову протикорабельну ракету