xcounter
#

Скільки часу та грошей знадобиться на розгортання протиракетної оборони, якщо Україна раптом отримає THAAD

26946
Пускові установки американської системи THAAD, фото - Missile Defense Agency
Пускові установки американської системи THAAD, фото - Missile Defense Agency

Своє значення матимуть не тільки кількість високотехнологічних протиракет, але й темпи будівництва відповідної інфраструктури

Агресія РФ та постійні ракетні обстріли як її елемент зробили питання протиракетної оборони для України надзвичайно гострим.

І тут нам може бути доречним приклад Саудівської Аравії, яка уже починає довготривалий проект по розбудові ПРО на основі американської протиракетної системи THAAD. "Ціна питання" - мінімум 15 мільярдів доларів лише на закупівлю батарей системи THAAD.

Читайте також: Щоб захиститись хоча б від сотні ракет "Искандер", доведеться витратити більше 1 мільярда доларів
Розміщення комплексу протиракетної оборони THAAD армії США в Південній Кореї у "польових умовах", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як раніше розповідав Defense Express, у листопаді 2021 року Саудівська Аравія та США вирішили нарешті активувати свої політичні домовленості про поставку систем THAAD для саудитів. Угоду про закупівлю комплексів ПРО США та Саудівська Аравія уклали ще в листопаді 2018 року, але потім Ер-Ріяд влаштував жорстоке вбивство журналіста Джамаля Хашшогі, тому старт поставок THAAD був відкладений на невизначений строк.

Можливо, Білий Дім і далі б тримав Ер-Ріяд на "голодному збройному пайку", але виявилось, що наявні у саудитів комплекси Patriot нездатні збивати балістичні ракети та дрони-камікадзе, якими хусити атакують об’єкти нафтодобувної інфраструктури. Що негативно впливає на стабільність світового ринку нафтопродуктів.

Це і стало мотивом для США "розморозити" у листопаді 2021 року процес поставки систем THAAD для Саудівської Аравії. Кількість запланованих до передачі батарей не розкривалась, виробник Lockheed Martin наголошував, що поставки почнуться в 2023 році та мають завершитись до 2027 року.

Запуск ракети із пускової установки THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел

А тепер "виліз" найбільш цікавий нюанс – побудова інфраструктури для розміщення батарей комплексу протиракетної оборони THAAD в Саудівській Аравії.

Портал Janes пише, що 15 серпня цього року Інженерний корпус Армії США опублікував перші приблизні розрахунки, за якими перші 4 майданчики для розміщення THAAD в Саудівській Аравії будуть завершені не раніше кінця 2026 року, інші 3 майданчики – до кінця квітня 2028 року. Тобто, виходить, що для створення власної системи протиракетної оборони Саудівській Аравії знадобилось 4 роки для запуску політичного рішення, мінімум 7 років на розбудову інфраструктури та поставку самих THAAD, ну і мінімум 15 мільярдів доларів лише на закупівлю самих систем ПРО.

Орієнтовна карта будівництва майбутніх об'єктів інфраструктури під розміщення систем THAAD у Саудівській Аравії, зображення - Janes

Так, Саудівська Аравія має площу аж в 2,2 мільйони квадратних кілометри, тобто в 4 рази більше, аніж Україна. Але кількість та щільність розміщення THAAD в даному випадку залежить не від площі країни, а від щільності розміщення об’єктів нафтодобувної інфраструктури, яку власне й мають захищати ці системи ПРО.

Тому, відповідно, приклад Саудівської Аравії із розбудовою власної системи протиракетної оборони – також релевантний і для України. Тому і нашій державі слід бути готовою до того, що постановка на озброєння систем THAAD може зайняти порядка 10 років та коштувати порядка 10 мільярдів доларів.

Також Defense Express раніше провів власні розрахунки скільки може коштувати створення надійного протиракетного щита лише одного такого міста, як Харків.

Читайте також: Скільки коштує протиракетна оборона: актуальні цифри вартості системи ПРО THAAD