xcounter
#

Швеція вдосконалює корвети Visby: недостатньо "еталонні", щоб стримувати РФ на морі

2838
Шведські корвети Visby стали першими серійними бойовими "стелс-кораблями"
Шведські корвети Visby стали першими серійними бойовими "стелс-кораблями"

Шведські ВМС вважають, що технологія "стелс" і малі розміри корабля вже не забезпечують достатню живучість в умовах сучасного морського бою. Тому крім "стелс-архітектури", перспективні Visby Generation II мають отримати повноцінне зенітне та протичовнове озброєння

В Україні популярний такий аргумент проти будівництва великих бойових кораблів, наприклад класу "корвет" - такі бойові одиниці занадто дорогі в будівництві, та занадто уразливі для авіації противника.

Відтак, потрібно будувати малі компактні кораблі, що матимуть потужне ракетне озброєння й діятимуть біля рідних берегів.

Читайте також: Дати авіапрому крила: деталі про Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості України
Військово-морські сили Швеції на маневрах, на передньому фоні - один із стелс-корветів типу Visby

Але тут може бути й зворотня тенденція – спеціально спроектований для дій біля берегів бойовий корабель може мати потужне ракетне озброєння, але при цьому – матиме "просідання" в протиповітряній обороні та по іншим критично важливим системам.

Відтак, класичний "москітний флот" втрачає свою "універсальність", тому потрібно все рівно переходити до будівництва великих кораблів.

Стелс-корвети типу Visby складають основу флоту Швеції, основний противник якого - Балтійський флот РФ

Як приклад – флот Швеції, що має одразу п’ять стелс-корветів типу Visby, особливості яких описані ось у цій публікації порталу Naval Post.

Перевага цих кораблів – при доволі малому водозаміщенні в 650 тонн ці кораблі несуть одразу вісім протикорабельних ракет RBS-15, одну артустановку калібру 57 мм та чотири торпедних апарати калібру 400 мм. Тобто, набір озброєння як на повноцінний корвет вмістили у корпус великого ракетного катера.

Корвети проекту Visby особливі не лише своєю архітектурою, але й типом силової установки: замість гвинтів корабель має водометні рушії

З іншої сторони, треба зважити на те, що ВМС Швеції замовляли будівництво корветів типу Visby в рамках концепції, що ракетних катерів-"москітів" - недостатньо для захисту власного побережжя навіть в умовах завершення "Холодної війни", відтак – "москітний флот" має бути замінений повноцінним флотом малих корветів.

Більш того – навіть у проекті корветів типу Visby закралась своя "генетична вада": із-за малих розмірів корпусу корабля не вдалось вмістити повноцінного протичовнового озброєння, і також – повноцінної ППО (за винятком 5-го корабля серії, що отримав ЗРК середньої дальності RBS-23).

Кораблі проекту Visby мають посадковий майданчик, на якому можна розміщувати або легкі гелікоптери, або БПЛА "вертольотного" типу

Шведське оборонне відомство розсудило, що для флоту потрібні нові, удосконалені кораблі на заміну корветам Visby. Відтак, компанія Saab почала уже проектувати нові кораблі під умовною назвою Visby Generation II.

Усього має бути збудовано чотири такі кораблі в проміжку до початку 2040-х років (цікаво, що мова була спочаткулише про два кораблі проекту Visby Generation II). Новітні корвети мають отримати повноцінне протичовнове та зенітне озброєння, на додачу до збереження повноцінної ударної складової.

Рендер корабля за проектом Visby Generation II

Приклад Швеції слід використати конструктивно, щоб не "ходити колами" у дискусії про розбудову Військово-Морських Сил України.

Читайте також: Ракетні катери чи баржі: що "Укроборонпром" заклав у свій проект Стратегії розвитку кораблебудування