xcounter
#

Швеція "латає" флот: п’ять "стелс-корветів" Visby пройдуть модернізацію та дослужать до 2040-х років

2010
Ці корвети стали першими серійними "стелс-кораблями"
Ці корвети стали першими серійними "стелс-кораблями"

Оновлення цих кораблів, що були збудовані на початку 2000-х років, коштуватиме бюджету країни 22 мільйони доларів

Управління матеріально-технічного забезпечення Міноборони Швеції (FMV) та компанія Saab уклали контракт на модернізацію п’яти корветів типу Visby, що входять до складу шведських ВМС.

Вартість угоди складає 190 мільйонів шведських крон або ж 22 мільйони доларів, пише портал Naval News.

Читайте також: Олег Уруський: Мінстратегпром наполягатиме, щоб корвети для ВМС України отримали газотурбінні двигуни саме від ДП "Зоря"-"Машпроект"
Корвети проекту Visby особливі не лише своєю архітектурою, але й типом силової установки: замість гвинтів корабель має водометні рушії

Умови угоди передбачають, що Saab має провести роботи по продовженню строку служби "стелс-корветів" Visby до початку 2040-х років. Окрім цього, кораблі мають озброїти новітньою версією протикорабельної ракети RBS-15 Mk3, що має подовжену дальність стрільби до 200 кілометрів. Також – озброїти новітньою легкою торпедою SLWT, що має калібр 400 міліметрів.

Зараз "основний калібр" кораблів Visby - протикорабельна ракета RBS-15 Mk2, котра має дальність стрільби лише до 100 кілометрів

При цьому номенклатура озброєння кораблів Visby не зазнає суттєвих змін. Зараз ці "стелс-корвети" оснащені однією 57-мм артустановкою, двома двотрубними торпедними, апаратами калібру 400 мм, вісім пускових установок для ПКР ракети RBS-15 Mk 2, 16 пускових установок для зенітних ракет RBS-23.

Одночасно Saab отримала контракт і на проектування нової ітерації цього проекту - Visby Generation 2.

Усі п'ять корветів Visby були прийняті до складу ВМС Швеції в період 2009-2012 років

Наразі "стелс-кораблі" типу Visby мають такі технічні характеристики:

  • водотоннажність – 640 тонн;
  • довжина корпусу – 73 метри;
  • ширина корпусу – 10 метрів;
  • швидкість ходу – до 35 вузлів на годину;
  • дальність ходу – до 2300 миль при швидкості 15 вузлів;
  • екіпаж – 43 особи.
Для шведських збройних сил кораблі типу Visby є повноцінним інструментом захисту власного побережжя, паралельно із береговими протикорабельними комплексами та літаками JAS-39 Gripen як повітряного носія ПКР RBS-15

Як раніше розповідало Defence Express, та ж шведська компанія Saab продовжує цикл робіт по модернізації субмарин типу Gotland для національних військово-морських сил. Дві субмарини цього типу уже повернулись до бойового складу флоту. Коли завершаться роботи по третьому кораблю цієї серії – наразі невідомо.

Суть робіт по модернізації – на субмаринах типу Gotland проводиться модифікація або установка 50 систем, зокрема – інсталяція системи Optronic Mast, що замінює традиційний перископ та відповідну систему управління, оновлення цієї ж силової установки Стірлінга до рівня Mk3, установка нових щогл Safran, гідролокатор Kongsberg SA9510S, системи радіоелектронної боротьби Exelis ES-3701, а також нові системи управління, сенсори і зв’язок.

Але керівництво ВМС Швеції уже пишається, що їх країна тепер має найсучасніший підводний флот у всьому басейні Балтійського моря

Слід відзначити, що Швеція обирає шлях модернізації уже наявних кораблів замість будівництва нових на фоні рекордного нарощення оборонного бюджету.

Парламент Швеції 15 грудня 2020 року погодив 40-відсоткове збільшення оборонного бюджету на 2021-2025 роки через напруженість у регіоні Балтійського моря протягом останніх років.

За словами шведських високопосадовців, основною причиною цього рішення стала Росія. Планується, що чисельність збройних сил Швеції до 2030 року виросте до 90 тисяч осіб, проти наявної чисельності в 55 тисяч осіб на даний момент. Кілька розформованих полків будуть відновлені, а кількість призовників буде збільшуватися до 8000 щорічно, що вдвічі більше, ніж у 2019 році.

Попри явний акцент на "сухопутній" складовій, парламент Швеції пообіцяв не обділяти й інтереси національних ВМС
Читайте також: Затримались на два роки: Туреччина спустила на воду перший фрегат національної розробки проекту Istanbul