xcounter
#

Все через Росію: у Швеції погодили найбільше за 70 років підвищення оборонного бюджету

1207
Все через Росію: у Швеції погодили найбільше за 70 років підвищення оборонного бюджету

Швеція планує збільшити чисельність власних збройних сил, відновити розформовані полки та посилить флот

Парламент Швеції у вівторок, 15 грудня, погодив 40-відсоткове збільшення оборонного бюджету на 2021-2025 роки через напруженість у регіоні Балтійського моря протягом останніх років. За словами шведських високопосадовців, основною причиною цього рішення стала Росія.

Міністр оборони країни Пітер Халтквіст перед голосуванням за погодження бюджету заявив, що це буде "найбільша інвестиція з 1950-х років". Так, збільшення бюджету Швеції на оборону стане найбільшим за останні 70 років. Зазначається, що в результаті оборонний бюджет цієї країни сягне 11 млрд доларів у 2025 році.

Читайте також: Верховна Рада прийняла бюджет: Міноборони отримає 116 млрд гривень
Збройні сили Швеції
Швеція збільшить чисельність власних збройних сил до 90 тисяч

Як стверджують в уряді, сигналом до прийняття такого рішення стала низка факторів: анексія Криму в 2014 році, багаторазові порушення військового повітряного простору російськими військовими літаками у сусідніх країнах Балтії та нарощування військової присутності в Калінінграді, який знаходиться через балтійське море від Швеції.

"Є всі підстави припускати, що воєнний потенціал Росії буде рости протягом 10-річного періоду", – йдеться в прийнятій пропозиції.

JAS 39
Два винищувачі JAS 39 летять над корветом ВМС Швеції

Згідно з планом, чисельність збройних сил Швеції збільшиться з 55 000 до 90 000 до 2030 року. Кілька розформованих полків будуть відновлені, а кількість призовників буде збільшуватися до 8000 щорічно, що вдвічі більше, ніж у 2019 році. ВМФ отримає нове обладнання та модернізоване озброєння.

Швеція наразі витрачає на оборону 1,1 % від ВВП. Керівні принципи НАТО (Швеція не є членом цієї організації) рекомендують витрачати 2 % від ВВП, хоча багато з членів Альянсу цієї цифри не досягають.

Як раніше розповідав Defense Express, протягом наступних п’яти років чисельність своїх військових на півострові Росія збільшить на 10 тисяч, а кількість озброєння та військової техніки - у 1,5-2 рази.

Окупація Криму
Динаміка мілітаризації Кримського півострова

На сьогодні на тимчасово окупованому півострові розміщено 32,5 тисячі російських військових.

На озброєнні об'єднаного оперативного угруповання РФ в Криму знаходиться до 200 танків, понад 400 бойових броньованих машин та понад 280 артилерійських систем різних калібрів, включаючи ракетні системи залпового вогню.

Читайте також: Як Росія нашпиговує Крим зброєю: Україна представила нові дані для ОБСЕ