xcounter
#

​Швеція масованими ракетними стрільбами відпрацювала знищення кораблів противника на Балтиці (відео)

1249
​Швеція масованими ракетними стрільбами відпрацювала знищення кораблів противника на Балтиці (відео)

Під час навчань збройні сили Швеції здійснили пуски протикорабельних ракет RBS-15 з повітря та землі та води

Збройні сили Швеції відпрацювали знищення кораблів противника у Балтійському морі протикорабельними ракетами RBS-15. Пуски здійснювались з комплексу берегової оборони, літака JAS 39 Gripen, а також стелс-корвета типу Visby.

Загалом під час навчань було випущено, щонайменше, шість RBS-15, які знищили цілі. Як зазначили у міноборони Швеції, ці навчання продемонстрували здатність збройних сил дати відповідь будь-якій загрозі на Балтиці. Нагадаємо, що Швеція не є членом НАТО та у плані безпеки спирається виключно на власні сили.

Читайте також: ​Пентагон замовляє F-15EX: навіщо США винищувач з 70-х років, якщо є F-22 та F-35

RBS-15 - протикорабельна ракета від Saab Bofors Dynamics, яка була прийнята на озброєння у 1985 році та пройшла декілька етапів модернізації. Найбільш сучасною є версія RBS-15 Mk 3, яка з’явилась у 2004 році. При масі ракети у 800 кг на бойову частину приходиться 170 кг, що достатньо для виводу з ладу кораблів великого тоннажу.

RBS-15
RBS-15 Mk3 має довжину 4,35 м, діаметр фюзеляжу 0,5 м, розмах крил 1,4 м

У якості наведення обрано двохетапну модель, коли після пуску ракета слідує у район цілі за допомогою інерціальної системи та супутникової навігації, а потім вмикає радіолокаційну головку самонаведення.

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen запускає RBS-15

Дальність пуску перевищує 200 км. Цього достатньо для контролю виходу з Фінської затоки просто з берега Швеції.

RBS-15 Mk 3 також може використовуватися проти наземних цілей, для чого ракета оснащується інфрачервоною головкою самонаведення. Пуск RBS-15 Mk 3 здійснюється з комплексу берегової оборони, літаків JAS 39 Gripen та корветів типу Stockholm, Göteborg та новітних Visby.

Visby
Стелс-корвет типу Visby ВМС Швеції
Дивіться також: "Нептун" влучає у ціль: вогневі випробування комплексу РК-360МЦ