xcounter
#

Щоб робити ракети та іншу зброю проти України, рашисти купують через "прокладки" мільйони чіпів на Заході

12654
Процес виробництва рашистської крилатої ракети, ілюстративне фото з відкритих джерел
Процес виробництва рашистської крилатої ракети, ілюстративне фото з відкритих джерел

І схоже, що саме Китай виступає основним посередником, який допомагає РФ обходити санкції електроніці "подвійного призначення"

Журналісти голландських видань NOS та Nieuwsuur опублікували спільне розслідування про те, як Росія отримує мікросхеми з Нідерландів для виробництва зброї. Чіпи виробництва голландських компаній NXP та Nexperia були віднайдені зокрема в складі бортової апаратури рашистських крилатих ракет, ударних Ка-52, "одного із типів САУ" (ймовірно 2С19 "Мста-СМ2") та одного із дронів-камікадзе іранського виробництва. За оцінками RUSI, на виробників з Голландії припадає мінімум 10 із 27 критично важливих для росіян позицій по електроніці "подвійного призначення".

Процес виробництва рашистського Ка-52, ілюстративне фото довоєнних часів

Автори розслідування говорять про те, що як мінімум "декілька сотень поставок" електроніки з Голландії в 2022 році були адресовані на три підприємства російського ВПК, котрі опинились в санкційному списку Заходу. Але далі варто розуміти, що Росія кожен місяць імпортує буквально декілька мільйонів чіпів, частина з яких потім "кочує в руки" рашистської "оборонки".

Читайте також: Скільки ракет до С-400 рашисти виготовляють за рік, і чому застосували 48Н6ДМ для удару по Києву

Автори спільного розслідування NOS та Nieuwsuur стверджують, що лише у листопаді 2022 року РФ імпортувала 2 мільйони чіпів, із яких 60 тисяч або ж лише 6% від загальної кількості припадає саме на голландські NXP та Nexperia. Яка частина електроніки з цього обсягу була витрачена саме на виготовлення для війни проти України, а яка із них на виробництво цивільної продукції – поки лишається невідомим.

Процес виробництва рашистського ударного безпілотника "Орион" на заводі "Кронштадт", постановочне фото рашистів зразка червня 2022 року

Розслідувачі впевнені, що потік імпорту електроніки до РФ лишається стабільно високим, всупереч санкціям Заходу. І що при цьому роль "посередника" в таких поставках для Кремля на себе взяв Китай: мовляв, імпортери із КНР просто скуповують гігантськими обсягами всю цю електроніку, яка потім "мігрує" на територію Росії. Хоча при цьому, щоб провести поставку приховано, чіпи для рашистів можуть йти взагалі як «звичайний» вантаж міжнародних поштових операторів.

Нелегальні постачальники електроніки для РФ користуються тим, що іноді для перевірки можливого обходу санкцій бюрократи мають виконати декілька десятків перевірок лише за однією партією вантажу, щоб заблокувати його. І також – користуються тим, що якісь із "прокладок" для доставки чіпів рашистів досі можуть бути не в санкційному списку ЄС.

САУ "Мста-С" в цеху рашистського "Уралтрансмашу", ілюстративне фото з відкритих джерел

Опитані розслідувачами NOS та Nieuwsuur експерти та представники бізнесу Нідерландів визнають, що тут можна зробити більше, щоб рашисти отримували менше електроніки для свого ВПК. Наприклад, голландські компанії можуть хоча би ретельніше перевіряти покупців свого товару. І якщо «прокладки» з Китаю порушують умови контрактів та перепродають мікросхеми в РФ, то хоча би просто розривати ці контракти.

Читайте також: "Росатом" обходить санкції та купує комплектуючі до танків та "Іскандерів"