xcounter
#

"Росатом" обходить санкції та купує комплектуючі до танків та "Іскандерів"

18407
Рашистський ОТРК "Искандер", фото ілюстративне
Рашистський ОТРК "Искандер", фото ілюстративне

І з цим поки що нічого не можуть зробити навіть США, які на 25% залежать від росіян в сегменті поставок збагаченого урану

The Washington Post опублікувало розслідування, в якому йдеться – російська державна компанія "Росатом" намагається в обхід санкцій Заходу імпортувати комплектуючі для російського ВПК. Котрий далі із цих матеріалів виготовлятиме нову зброю для війни проти України.

Як на одне із джерел свого розслідування журналісти WP посилаються на лист керівника «Росатому» зразка 2022 року, який здобула українська розвідка. І в тому листі йдеться, що рашистський атомний монополіст запропонував свої "послуги" зокрема виробникам бронетехніки, корпорації "Алмаз-Антей" (виробник ЗРК С-400), "Техмаш" - виробник РСЗВ та некерованих авіабомб, "Высокоточные комплексы" - виробник ракет до ОТРК "Искандер", "Объединенная авиационная корпорация".

Читайте також: Рашисти знайшли як обійти санкції Заходу та збільшити імпорт комплектуючих для зброї мінімум на 10%
Виробництво рашистського Су-57, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо говорити детальніше, то дочірні структури "Росатому" заявили готовність постачати зокрема оксид алюмінію, важливий компонент для ракетного палива. Також – літій-іонні батареї для живлення танків та іншої бронетехніки, систем ППО та іншого озброєння; технології 3D друку для виготовлення комплектуючих до військової техніки; та деякі хімічні сполуки, що використовуються в ракетній та авіаційній галузі.

Поки що нема чітких вказівок, що саме і в яких обсягах уже встиг поставити "Росатом" для рашистського ВПК. Є лише зафіксований факт, що одна з "дочок" атомного монополіста РФ Renera імпортувала із Південної Кореї в 2022 році літій-іонних акумуляторів мінімум на 1 мільйон доларів. І що є ось така дотична ознака - Путін нагородив керівництво "Росатома" за "допомогу в постановці на бойове чергування передових систем озброєння".

Процес виробництва ракет до рашистських ЗРК С-400, ілюстративне фото з відкритих джерел

За великим рахунком, для фахівців енергетичного сектору і так не є секретом, що "Росатом" може виступати "прокладкою" для імпорту комплектуючих, необхідних для виробництва зброї. Але Захід поки не наважився ввести санкції проти "Росатома" зокрема через занадто велику вагу цієї структури на світовому ринку атомних технологій - 30% світового ринку збагачення урану, 17% ринку виготовлення палива для реакторів, 20% із 450 атомних енергоблоків у світі - "російського" дизайну. На даний момент "Росатом" будує у декількох країнах світу одразу 23 енергоблоки, та має іноземний портфель замовлень вартістю 200 мільярдів доларів.

Більш того - навіть США на 25% залежні від поставок збагаченого урану від рашистів.

Ешелон нових Т-90М "Прорыв" для російських окупантів, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Але з іншої сторони, розгортати імпорт озброєння під прикриттям власних "дочок" для "Росатома" - це скоріше "постріл в ногу". І такий істеричний крок ця рашистська структура могла піти зокрема через падіння доходів, яке почалось на тлі війни проти України.

Наприклад, Фінляндія скасувала багатомільярдний контракт на будівництво АЕС "Ханхіківі-1", що давали би 10% електрики всієї країни. І навіть Болгарія відмовилась від ТВЕЛів "Росатома" на користь західних постачальників.

Виробництво зенітних ракет на рашистському заводі "Авангард", жовтень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Що США зроблять із атомними бомбами B83, які так і не впали на головний бункер в Кремлі