xcounter
#

Що США зроблять із атомними бомбами B83, які так і не впали на головний бункер в Кремлі

9989
 Американський F-4 Phantom відпрацьовує скидання атомної бомби B83, архівне зображення з відкритих джерел
Американський F-4 Phantom відпрацьовує скидання атомної бомби B83, архівне зображення з відкритих джерел

Або як США "підтримують у формі" свій ядерний арсенал, щоб не програти "гонку озброєнь" з Китаєм

В середині листопада 2022 року Білий Дім оголосив про рішення зняти з озброєння найпотужнішу ядерну бомбу в розпорядженні американських військових – водневу B83, в якої вичерпався нормативний строк служби. Такі ядерні бомби із довжиною корпусу понад 6 метрів та потужністю порядка 12 мегатонн США почали виробляти в 1983, за часів президентства Рейгана.

Усього було виготовлено 660 атомних бомб типу B83, які призначались для знищення укріплених військових об'єктів та "урядових бункерів" СРСР, зокрема в Кремлі. Тепер такі бомби послужать для виготовлення нового типу ядерної зброї – боєголовок типу W93, які мають стати на бойове чергування в 2034 році та будуть розміщенні на МБР морського базування. Про це йдеться в публікації New York Times.

Читайте також: Як Кремль планував "за 7 днів дійти до Рейну", і чому атомна бомба все ж не допомогла
Американські військові готують B83 до застосування, архівне зображення з відкритих джерел

Автори видання деталізують, що зазвичай американці не намагаються "переплавити" свої списані ядерні бомби або на паливо для АЕС, або ж утилізувати іншим чином. США свої списані атомні боєзаряди перетворюють на своєрідний "конструктор", з якого "відпилюються" необхідні комплектуючі для виробництва нового зразка ядерного озброєння. Тим більш, що ядерна бомба складається не тільки із радіоактивних матеріалів, але й також – із електронних та електромеханічних комплектуючих, необхідних або для управління польотом бомби до цілі, або ж для безпосереднього підриву заряду.

В чомусь цей процес можна назвати "канібалізмом запчастин". Тільки з тією різницею, що "розпилювати" ядерну бомбу потрібно вкрай обережно, щоб не допустити катастрофи. Бо, як би це парадоксально не звучало, в США є також свої проблеми із безпечністю ядерних об’єктів: наприклад, масивні зливи у 2017 році затопили велике сховище плутонію на майданчику Pantex, для ремонту необхідні сотні мільйонів доларів, і цей ремонт досі не відбувся.

Комплектуючі, які можна вилучити при розбірці атомної бомби B83, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Деякі вчені-ядерники публічно заявляють, що віддавати B83 на переробку небезпечно, і що ці атомні бомби краще й далі зберігати на озброєнні ВПС США.

Інші їх колеги заперечують, що якраз небезпечним є намагання продовжити строк служби водневим бомбам, які були виготовлені 40 років назад. І що "розбірка" такої зброї на "ядерний конструктор" має ще один раціональний мотив. Щоб не програти Китаю "гонку озброєнь" в плані ядерного потенціалу, США потрібно продовжувати виробництво атомної зброї. Якщо ж відмовитись від практики "канібалізації" старих ядерних боєзарядів, індустрію по виробництву ядерної зброї доведеться будувати "з нуля".

F-15 з ядерною бомбою B61-12, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Пентагон в цю дискусію публічно не втручається, але американські військові мають свої аргументи "за" списання бомб B83. Оскільки це уже фізично застарілі ядерні бомби, вони можуть бути небезпечними для своїх носіїв. Це також і морально застаріла атомна зброя, для застосування якої бомбардувальник має долетіти впритул до цілі.

Тому Пентагон вважає за краще покладатись далі на атомну бомбу B61-12, яка має "комп’ютерний мозок", чотири маневрені стабілізатори, а головне – наведення на ціль за супутниковою навігацією. Такі бомби зможуть не тільки знищувати бункери завдяки своїм стабілізаторам, F-35 або інші ударні літаки зможуть скидати B61-12 на значній дистанції від цілі саме завдяки супутниковій навігації. Тому військові США мають твердий намір таки відмовитись від B83, навіть якщо проти цього виступають "республіканці".

F-35 скидає ядерну бомбу B61-12 під час випробувань, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як може виглядати оптимальний формат "закриття неба", і скільки для цього потрібно "Томагавків"