xcounter
#

Як Кремль планував "за 7 днів дійти до Рейну", і чому атомна бомба все ж не допомогла

10430
Маневри армії РФ "Восток-2018", ілюстративне фото з відкритих джерел
Маневри армії РФ "Восток-2018", ілюстративне фото з відкритих джерел

Або у кого Путін "вчився" тактиці "ядерного шантажу", і як рашисти навіть тут повторюють нацистів

Хвиля погроз від Кремля застосувати ядерну зброю проти України зійшла нанівець по мірі того, як такі погрози перестали справляти враження на суспільну думку нашої держави. І по мірі того, як Китай та Індія, від яких РФ стала залежна, донесли Кремлю у різних формах меседж про недопустимість "махання атомним кийком".

Навіть хвиля жартів та мемів "про Щекавицю" зішла нанівець. Відповідно, маємо спокійну та сприйнятливу обстановку, щоб порозмірковувати над самим феноменом "ядерного шантажу" Кремля. І тут нам допоможе публікація від "НВ" про те, як СРСР у 1980-х роках за допомогою атомної зброї планували за 7 днів дійти до Рейну. Наче минуло аж 30 років, але росіяни досі користуються "заготовками" з того часу.

Читайте також: Польща хоче отримати ядерну зброю США на зберігання через агресію РФ, і це лише "перша ластівка"
Радянські маневри "Запад-81", архівне зображення з відкритих джерел

Автори публікації так відтворюють атмосферу початку 1980-х років. Влітку 1979 року Радянський Союз та США у Відні уклали угоду про зменшення обсягів виробництва атомної зброї, що давало світу надію на певну "відлигу" в "холодній війні". Але у грудні того ж року Кремль пішов на вторгнення в Афганістан, чим спровокував нову хвилю економічних санкцій від Заходу. Радянський Союз виявився "відрізаний" від імпорту 17 млн тонн зерна, через що макарони пропали навіть в Москві. Кремль виявився "відрізаний" по суті майже від усіх легальних економічних відносин із Заходом. В січні 1981 року новим президентом США став Рональд Рейган, і він почав з того, що удвічі підвищив оборонні затрати.

У відповідь тоді ще голова КДБ Юрій Андропов запустив операцію "Ракетно-ядерний напад" (РЯН), головний посил якої – Захід начебто готує атомний удар по СРСР, і радянське керівництво це начебто має "не проспати". Тим більш, що операція РЯН цілком корелювала із сценарієм нпід умовною назвою "Сім днів до Рейну", який уже тоді відпрацьовували війська "Варшавського договору".

.

Схема операції "Сім днів до Рейну", яку планував СРСР в 1980-х роках, зображення з відкритих джерел

В загальних рисах сценарій "Сім днів до Рейну" виглядав так. По якійсь із причин Захід мав завдати ядерний удар першим, і при цьому жертвою цього удару мала стати Польща, де одразу мало загинути 2 мільйони людей. Такий удар мав стати "приводом" для Кремля почати війну проти Заходу із обмеженим застосуванням ядерної зброї, що мало би "прокладати дорогу" для радянських військ. В результаті за 9 днів війни війська СРСР та його союзників мали би вийти до узбережжя Північного моря на північному флангу та до французького міста Ліон на південному флангу, Данія, Італія та ФРН мали гарантовано опинитись під окупацією Кремля.

Але якщо розбирати цей план по деталям, можемо побачити – уже тоді рашисти прагнули у всьому скопіювати нацистів, перемога над якими досі виступає "осьовим міфом" для Кремля.

Радянська система середньої дальності РСД-10 "Пионер", що була носієм ядерної зброї та загрожувала Європі, архівне зображення з відкритих джерел

Почнімо з того, що росіяни у 1980-х роках теж хотіли розпочати світову війну з провокації, в яку мала бути втягнута Польща. "Обмежене застосування атомної зброї" в даному випадку означає, що Кремль планував застосовувати ЯЗ "лише" для ударів по психологічно важливим для країн Заходу точкам.

Наприклад, першим під атомний удар Кремля мав потрапити взагалі Відень, столиця нейтральної Австрії. Такий удар мав психологічно зламати Австрію настільки, щоб цю країну могли захопити взагалі "третьорозрядні" армії Чехо-Словаччини та Угорщини. Щоб зі сторони австрійського кордону зайти у ФРН та захопити Штутгарт і Мюнхен, котрі б до цього часу теж мали стати радіоактивними руїнами.

Монтаж ядерної боєголовки на ракету ОТРК "Точка-У", архівне зображення з відкритих джерел

СРСР також планував ударити ядерною зброєю по Данії – по столиці Копенгагену, просто щоб "зламати" моральний дух населення країни. Та по портовому місту Есб’єрг, важливому для доставки підкріплень від НАТО.

Схоже, таким чином рашисти хотіли повторити "подвиг" нацистів, які підкорили Данію лише за один день 8 квітня 1940 року, використовуючи психологічний тиск. Врешті, рубіж "Північне море – французький Ліон" в чомусь теж повторює нацистські завоювання після того, як Франція капітулювала влітку 1940 року, і там постав колабораціоністський "режим Віші".

Маневри армії РФ "Восток-2018", ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливо, уже тоді ідеологію Кремля можна було б назвати "боягузливий нацизм". Написати план, як вбити мільйони людей під час ядерної війни там спромоглись. Запустити в життя – духу не вистачило, бо самі жити хочуть. От і залишили як "заготовку" для тиску на Захід.

Схоже, саме звідти сучасний режим Путіна і взяв манеру вести "ядерний шантаж" проти України та цивілізованого світу. Але на щастя, у цій історії Кремль також зазнав невдачі.

Макет ядерного вибуху під час навчань армії РФ "Кавказ-2020", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чому Макрон не погрожує Путіну відповіддю на ядерний удар, і що взагалі з атомним арсеналом Франції