xcounter
#

Що це за російський робот з відео, де його тягне УАЗ-"буханка", і як давно його зробили

14281
Окупанти відтягують від лінії фронту несправний роботизований комплекс "Платформа-М", травень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Окупанти відтягують від лінії фронту несправний роботизований комплекс "Платформа-М", травень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Рашисти вперше показали такого робота ще 8 років, навіть "повоював у Сирії", а тепер "щось пішло не так"

У відкритому доступі з’явилось зображення, котрі показують, як рашисти за допомогою вантажного УАЗа, він же "буханка", буксирують роботизовану платформу військового призначення. Цілком ймовірно, що окупанти хотіли таку систему застосувати на фронті проти наших бійців, але не вдалось, і тепер цей робот навіть не може рухатись своїм ходом.

Схоже, на цьому відео фігурує російський роботизований комплекс "Платформа-М". Ми могли до повномасштабного вторгнення РФ бачити цю систему на одному з відео пропагандонів Міноборони РФ, де під час показового тест-драйву ця "танкетка»"просто втрачає управління і валиться на "журналіста" та військового країни-окупанта.

Читайте також: Стратегічна неміч Кремля: чому розміщення Ту-95 та Ту-160 на авіабазі "Оленья" під Мурманськом - це діагноз
Російська "Платформа-М" падає на пропагандиста та військового армії РФ, стоп-кадр з пропагандистського відео

У відкритому доступі є такі заявлені характеристики системи "Платформа-М". Загальна маса – 800 кг, зокрема корисне навантаження – до 300 кг, в набір озброєння (за різними даними) можуть входити 7,62 мм кулемет, до двох РПГ-26 та/або до 4 протитанкових ракет "Корнет". Довжина корпусу "танкетки" - 1,6 метрів, швидкість ходу – до 12 км/год, заявлений запас ходу – до 10 годин, водночас радіус дії – лише 1500 метрів від місця розташування оператора.

Вперше комплекс "Платформа-М" рашисти продемонстрували ще в 2015 році, під час параду на "9 травня" в Калінінграді. Російські пропагандисти стверджували, що армія РФ використовувала цю роботизовану систему під час війни в Сирії, однак жодних візуальних підтверджень цьому не дали. Водночас, демонстрація систем "Платформа-М" справді відбувалась під час навчань "Запад-2021", де ці "танкетки" начебто виконували завдання підтримки вогнем мотострілецьких підрозділів армії РФ.

Управління рашистським роботом "Платформа-М" джойстиком та ноутбуком, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритому доступі є дані, що в 2015 році систему "Платформа-М" начебто отримала на озброєння морська піхота Тихоокеанського флоту РФ. Що заодно може пояснювати, які саме війська окупантів могли намагатись використати цю "танкетку" проти бійців ЗСУ на фронті.

Коли рашисти самі описують "Платформа-М", то стверджують, що однією з "переваг" цієї системи є простота управління, для якої потрібно лише ноутбук із відповідним програмним забезпеченням та джойстик. Це ж насправді є найбільшим недоліком системи, бо саме через це "Платформа-М" не може діяти далі аніж 1,5 км від місця, де має сидіти оператор. Але це заодно пояснює, як так вийшло, що вся апаратура управління цим "роботом" вмістилась у кузов вантажного УАЗа.

Демонстрація системи "Платформа-М" під час маневрів "Запад-2021", зображення з відкритих джерел

Росіяни також самі для себе говорять, що мовляв "Платформа-М" - це "краще", аніж "частково мобілізовані". Бо якщо ця "танкетка" коштує "всього лише" 2 мільйони рублів навіть з поправкою на "відкати", то за загиблого "чмобіка" потрібно виплатити 5 мільйонів рублів.

Але очевидно, що тут питання із "відтворюваністю ресурсу". Бо якби російський ВПК міг би масштабувати виробництво систем "Платформа-М", то вони б точно з’явились на фронті раніше, аніж в травні 2023 року, і точно не з таким курйозним результатом.

Окупанти відтягують від лінії фронту несправний роботизований комплекс "Платформа-М", травень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Білоруси хочуть з 7,62-мм снайперських гвинтівок Драгунова нищити Bradley, танки Abrams і чомусь ПТРК Spike